Elena Šehovac: Dama sa talentom u rukama

Moda i ljepota
Elena Šehovac: Dama sa talentom u rukama
Kozmetika je danas postala svakodnevnica svake žene, ali i pojedinih muškaraca. Gotovo u svakoj ženskoj torbi možemo pronaći nešto od kozmetike bilo da se radi o preparativnoj ili dekorativnoj.

Kozmetika je danas postala svakodnevnica svake žene, ali i pojedinih muškaraca. Gotovo u svakoj ženskoj torbi možemo pronaći nešto od kozmetike bilo da se radi o preparativnoj ili dekorativnoj. Većina ženske populacije rado posjećuje kozmetičke salone te se prepušta svakodnevnim čarima tretmana. 
Kozmetičar je za modernu ženu postao gotovo kao i dobar zubar, dakle neizostavan u našim životima. Naime, dame uvijek žele i nastoje izgledati lijepo i dotjerano a u skladu s tim pratiti inovacije u tom smislu. Budući da je metoda japanskog iscrtavanja postala hit trend i vrlo je zaživio i u BiH tim povodom smo razgovarali sa renomiranom kozmetičarkom Elenom Šehovac.
 

1. Elena, za početak nam recite kako ste i kada otkrili svoj talenat i ljubav prema ovom poslu?

Talenat sam otkrila u osnovnoj školi, na časovima likovnog.Uvijek sam voljela da crtam, šaram, slikam...
Dobijala sam pohvale od nastavnice likovnog. I sjećam se da sam  imala izlaz sa svojih redovnih časova kako bi pomagala đacima starijih razreda da slikaju panoe kada su imali takmičenja iz određenih oblasti. Čak sam jednom prilikom, krajem osnovne škole išla sa profesoricom likovnog  i par učenika iz moje škole deset dana u Njemačku. Bili su dani umjetnosti i izabrani smo samo nas nekolicina. Sjećam se, bila sam jako ponosna. A ljubav prema poslu javila se u tinejdžerskim danima kada sam svoj talenat mogla usredotočiti na prva šminkanja i uljepšavanja sebe i svojih prijateljica. Moja soba je bila mala radionica . Nas 5-6 svaki petak ili subotu pravile smo haos od šminke  u mojoj sobici koja je bila jako mala. 

2. Vaš se prvobitan rad bazirao na dvije tehnike -make up i nadogradnju noktiju. Kada se javlja ideja za metodom japanskog iscrtavanja obrva?

Japansko iscrtavanje obrva me je zanimalo od samog starta, ali nisam imala dovoljno  prostora u svom salonu da bih svoju želju sprovela u djelo. Čim sam obezbjedila uslove, pratila sam edukatore i izabrala edukatorku čiji rad cijenim od samog starta.

3. Gdje ste završili edukaciju?

Edukaciju sam završila u Beogradu, kod fantastičnog majstora Sene Damnjanović, Brend Starbrows.

4. Kako ide postupak te koliko traje sam proces iscrtavanja obrva?

Počinje sa sa iscrtavanjem forme i onda usaglašavanjem i korigovanjem sa klijentovim željama, koliko pravila microbladinga dozvoljavaju. Nakon toga ide  samo iscrtavanje dlačica uz prilagođenu boju. Nakon tretmana dlačice izgledaju tamnije, poslije njege koja traje deset dana, budu dosta svjetlije i tada se vidi rezultat.

5. Da li je postupak bolan?

Koliko je postupak bolan je individualna stvar koja zavisi od klijentove tolerancije na bol. Svakome je drugačije. Koristi se blaža anestezija da olakšamo postupak.

6. Tko bira oblik, da li ste to vi ili pak klijent?

Oblik se određuje prema anatomiji lica i  usaglašava se sa postojećim dlačicama kako bi dobili što prirodniji izgled. Sa klijentom možemo sarađivati onoliko koliko  pravila microbladinga dozvoljavaju. Naravno, sve se radi kako bi klijenti bilo što zadovoljniji.

7. Koji su vaši najčešći klijenti , da li su to samo mlađe osobe ili pak i nešto starije?

Klijenti su  mi osobe neovisno o godinama, svi koji brinu o svome izgledu i brinu se o ljepoti.

8. Da li ste zadovoljni odazivom posla i koliko je ova metoda prihvaćena na BiH sceni?

Ovo je još uvijek relativno mlada metoda s obzirom na permanentnu šminku  koja je bila zastupljena devedesetih. Ali odaziv je odličan jer svi težimo sto prirodnijem izgledu koji ulako postižemo ovom metodom.

9. Koje sve usluge može dobiti jedna žena u vašem salonu?

 Usluge koje naš salon pruža su: manikir, pedikir, profesionalno šminkanje, japansko iscrtavanje obrva i frizerske usluge.

10. I za kraj, podijelite s nama vaše male tajne lijepe i njegovane kože a koje bi svaka žena trebala znati.

Svaka žena treba da brine o svojoj koži lica s obzirom da su nam ponuđeni razni vidovi šminke koju koristimo  i svakodnevno nanosimo. Raditi redovne pilinge i nanositi hranjive maske su jedan od ključnih briga njege kože. Bilo bi dobro s vremena na vrijeme otići na neka dubinska čišćenja pora.

 

Ne propustite