Bas gitarista grupe Konvoj Ahmo Osmić za Novi.ba: Još uvijek volim da slušam Stinga

Kultura
Bas gitarista grupe Konvoj Ahmo Osmić za Novi.ba: Još uvijek volim da slušam Stinga
Grupa Konvoj je formirana 1988. godine u Sarajevu, kada su osvojili prvu nagradu na tada popularnom festivalu "Nove nade, nove snage". Ovo je konvoj u stalnom traganju za novim i svježim muzičkim izrazom, nastao iz potrebe da se kaže i čuje ono što živimo i osjećamo. Bas gitarista, Ahmo Osmić, govorio je za Novi.ba, te pričao o svom početku karijere, muzičkim idolima i planovima grupe Konvoj.

Grupa Konvoj je formirana 1988. godine u Sarajevu, kada su osvojili prvu nagradu na tada popularnom festivalu "Nove nade, nove snage". Ovo je konvoj u stalnom traganju za novim i svježim muzičkim izrazom, nastao iz potrebe da se kaže i čuje ono sto živimo i osjećamo. Bas gitarista, Ahmo Osmić, govorio je za Novi.ba, te pričao o svom početku karijere, muzičkim idolima i planovima grupe Konvoj.

Novi.ba: Ahmo, recite nam šta vas je potaknulo da se počnete baviti muzikom?

Kao i svi sa nekih 13 ili 14 godina da bi bio malo drugačiji uzmeš gitaru. Tako sam počeo da sviram gitaru. Imali smo bend, zvao se Apokalipsa, sa kojim smo napravili uspjeh, pobjedili smo na festivalu "Nove nade, nove snage" u Domu mladih. Onda dolazi rat, nastaje jedna velika pauza. Zatim dolazi Knocout, jedna sjajna priča koja se završila kao i većina bendova koji su napravili nešto dobro, tj. bend se raspao nakon prvog albuma. Nakon toga slijedi još jedna pauza, čovjek se posveti porodici, poslu, skloni se iz svih tih priča jer niko od nas nije dočekao raspad Knockout-a sa veseljem nego sa tugom, pa se malo odvojiš od svega toga. Poslije 13 godina zove me Konvoj da im se pridružim, a ovaj bend je prema mom mišljenju trenutno najbolji u Sarajevu.

Novi.ba: Možete li nam reći planove Vaše grupe u bliskoj budućnosti?

Sada završavamo koncerte koje smo ranije dogovorili. Bili smo u Sarajevu, Srebreniku, Kaknju, Bihaću a 26. imamo koncert u Tuzli. Nakon toga imamo još par nastupa i zatim ulazimo u studio tj. pripremamo novi album grupe Konvoj. Dogovaramo i izlazak na tržište Srbije, trenutno smo u pregovorima sa nekim izdavačkim kućama pa će najverovatnije doći do neke saradnje kada nam dođu ljepši dani.

Novi.ba: Ahmo, koji su vaši muzički idoli? Ko prema vašem mišljenju "stvara" najbolju muziku, te šta od muzike volite da slušate?

Ja sam ostao na starim pop, rock pjesmama. Još uvijek volim da slušam Stinga, White Snake, tj. starije bendove. Od novih muzičara volim da slušam Brunu Marsa.

Novi.ba: Možete li nas provesti kroz kreativni proces stvaranja pjesme u grupi Konvoj?

Sve počinje od ideje. Ideja je neka tema na gitari, zavisno od toga ko ideju donosi. Onda mi to lagano razrađujemo. Takt po takt, da li će bubanj biti, kakav je najbolji za pjesmu. Sve se to provjerava svirkom na probi. To pretežno rade Nedžad i Hamo, zatim mi sviramo u studiju i nastaje hit kao što je na primjer Vanredna vožnja.

Novi.ba: Kada biste mogli izabrati neku svjetsku zvijezdu, koga biste birali za snimanje dueta?

Mislim da bih izabrao Stinga. Svi iz grupe htjeli bi da snimamo sa Stingom.

Ne propustite