SDP tražio od SDA da pokrene smjenu Novalića

Bosna i Hercegovina
SDP tražio od SDA da pokrene smjenu Novalića
Socijaldemokratska partija BiH javno traži od Stranke demokratske akcije da pokrene postupak smjene premijera FBiH Fadila Novalića, saopćeno je iz SDP-a, piše Patria.

Socijaldemokratska partija BiH javno traži od Stranke demokratske akcije da pokrene postupak smjene premijera FBiH Fadila Novalića, saopćeno je iz SDP-a, piše Patria.

- Šteta koju Novalić nanosi državi nije pitanje odnosa opozicije i vlasti, već pitanje odgovornosti prema državi. Zato tražimo od onih koji su ga postavili, da ga i smijene.

Svakome je jasno da je svaki novi dan, koji Novalić provede na funkciji premijera FBiH, nepopravljiva šteta za sve građane. Niz tvrdnji koje je Novalić izgovorio u sinoćnjem televizijskom nastupu ispod su svakog nivoa javne komunikacije i predstavljaju vrijeđanje inteligencije građana FBiH.

Njegove opaske o ishrani i zlatnim kašikama predstavljaju vrhunac bahatosti i odrođenosti nosioca najviših javnih funkcija od stvarnosti u kojoj žive milioni ljudi u BiH. Posebno smo iznenađeni tvrdnjom premijera Novalića kako je Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH "donio SDP zbog izbornih kalkulacija".

Ovaj Zakon, kao i svaki drugi, usvojio je Parlament FBiH i za njega su glasali i zastupnici Novalićeve SDA. Zakon je pripreman i usaglašavan tri godine u uskoj saradnji sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH, Vrhovnim sudom FBiH, Federalnim tužilaštvom te predstavnicima Delegacije Evropske unije u BiH. Radi se o ključnom zakonskom rješenju kojim se stvara čvrst, moderan, učinkovit i ustavan okvir za borbu protiv sistemske korupcije i organiziranog kriminala u FBiH. 

Obaveza Vlade FBiH i premijera Novalića je da osiguraju provedbu ovog zakona, umjesto što rade sve ne bi li on ostao mrtvo slovo na papiru, kako bi se na taj način zaštitili kriminalci i stranački tajkuni bliski Novaliću i njegovoj SDA.

Mi, u SDP-u, istrajat ćemo u borbi za primjenu ovog i niza drugih antikorupcionih zakona koje Novalićeva Vlada odbija provoditi. Pravna država će kad-tad pobijediti privatnu državu, koju prave Novalić i SDA - stoji u saopćenju.

Ne propustite