Siluju, tuku, gase cigarete po njima: Jezive ispovijesti žena koje su kućne pomoćnice u Aziji!

Šokantno!
Siluju, tuku, gase cigarete po njima: Jezive ispovijesti žena koje su kućne pomoćnice u Aziji!
Nesrećne žene koje rade kao kućne pomoćnice u zemljama u Azije i Bliskom Istoku odlučile su da podjele jezive priče o zlostavljanju koje su trpele od svojih poslodavaca.

 

Nesrećne žene koje rade kao kućne pomoćnice u zemljama u Azije i Bliskom Istoku odlučile su da podjele jezive priče o zlostavljanju koje su trpele od svojih poslodavaca.

Jedna od njih je Suzi, čije je pravo ime Tutik Lestari Ningiš, koja je otkrila kako ju je gazdarica stalno tukla i da se situacija pogoršala kada joj je zaprijetila da će joj ubiti cijelu porodicu u Indoneziji.

"Prvi put me je udarila na dan isplate. Rekla mi je da se potpišem na listu hartije, a ja sam je upitala: "Zašto da potpišem kad nisam dobila novac?". Poslije toga me je udarila", priča Suzi (30). 

Ona je skoro godinu dana radila u Hongkongu, kod Lau Uan Tung, koja joj je prijetila, tukla je i zaključavala.

"Dozvoljavala mi je da spavam samo od šest do deset sati ujutro. Toalet sam mogla da koristim samo tri puta dnevno, nisam imala nijedan slobodan dan. Ništa mi nije dozvoljavala", otkriva ova nesrećna djevojka.


Dodaje da joj je gazdarica prijetila ubistvom cijele porodice. 

"Govorila je: "Ako mi budeš odgovarala ili pokušala da odeš, naći ću načina da ubijem i tebe i tvoju porodicu". Bila sam prestravljena. Trpela sam batine, nadajući se da me neće ubiti, zato što imam malog sina". 

Suzi kaže da je to bio njen prvi posao u Hongkongu, da nije ništa znala, čak ni da koristi telefon. 

"Mnogo sam je mrzila, ali nisam znala kako da se izborim za sebe", dodaje. 

Uspjela je da pobjegne iz kandži te odrvratne žene kada ju je potražila njena porodica iz Indonezije. Vratila se kući, ali nije prijavila gazdaricu, jer se plašila njenih prijetnji. 

A onda je saznala da je druga pomoćnica, Ervijana, koja je radila kod iste žene, završila u bolnici poslije sedam mjeseci zlostavljanja. 

"Odmah sam odlučila da iznesem u javnost sve što mi se dogodilo. Da to nisam učinila, poslije mene bi nastavila da zlostavlja i druge žene. Nisam željela da još neko bude primoran da trpi ono što sam ja trpila".

Suzi i Ervijana su svjedočile protiv gazdarice koja je proglašena krivom po 18 tačaka optužnice, uključujući i nanošenje teških tjelesnih povreda, lišavanje slobode i zastrašivanje. Osuđena je na šest godina zatvora. 

Ove dvije žene nisu jedine. Sličnu sudbinu doživjelo je mnogo kućnih pomoćnica iz čitave Azije. 

"Gazdarica je lupala mojom glavom o zid i polivala me vrelom vodom. Spaljivala mi je kožu cigaretama. Govorila je da je to kazna za moje grijehe", rekla je Bet (20) sa Filipina.

 

(B92)

Ne propustite