Pravo ljudski neimari kulturne metropole

Aktuelno
Pravo ljudski neimari kulturne metropole
Devetog novembra počinje nam novo izdadnje festivala koji me je svojim programom prošle godine oduševio, a njegovo ime je Pravo Ljudski Film Festival.

Devetog novembra počinje nam novo izdanje festivala  koji  me je svojim programom prošle godine oduševio, a njegovo ime je Pravo Ljudski Film Festival. Dosta drugačiji od npr. SFF-a ima u sebi nešto šarmantno. Glumci, režiseri i ostali filmski radnici puno su dostupniji publici, a lokacije na kojima se održavao bile su pun pogodak. Kino Meeting Point, Kriterion, Duplex i Ars Aevi galerija su sigurno svojim kultnim statusom doprinijeli da festival ima ovu vrijednost koju sada posjeduje.

Poseban utisak tada na mene je ostavio A Story for the Modlins, film brazilskog autora Sergia Oksmana koji je jedan od najnagrađivanijih autora kratkog filma u 2013. i 2014. godini, a u svojoj kolekciji ima preko 90 različitih nagrada. Ovaj film dobitnik je i prestižne Goya nagrade, a u razgovoru nakon filma rekao je da se nada da će njegov film otvoriti vrata svim mladim autorima da se lakše probiju u industriju kratkog filma.

Na toj projekciji osjetila sam zaista pravu čar ovog festivala, prijateljska atmosfera tada je bila na vrhuncu, a prostor je bio do vrha ispunjen pozitivnom energijom. U galeriji Duplex, uz doručak iz francuske pekare, zajedno sa autorom gledao se njegov najnoviji film, ne baš tipična atmosfera za filmske festivale koji ovih dana sve više teže komercijalizaciji. Imala sam priliku tada razgovarati i sa direktoricom festivala Kumjanovom Novakovom koja mi je pričala o samim počecima i kako je festival prve godine imao svega 15 filmova sa samo par internacionalnih gostiju.

Želim im puno sreće sa ovogodišnjim izdanjem i da nastave sa ovom pozitivnom pričom koja polako ali sigurno od Sarajeva pravi kulturnu metropolu.

Drago mi je što sam kamerom zabilježila i fasciniranost jednog stranca vašim gradom. Ispod teksta je video u kojem Sergio Oksman govori o Sarajevu.

Ne propustite