Pretučeni advokat Konjić zastupa i Gorana Salihovića

Aktuelno
Pretučeni advokat Konjić zastupa i  Gorana Salihovića
Rifat Konjić, tuzlanski advokat, jučer je u klasičnoj „sačekuši“, tik ispred ulaza u svoj stan, od strane nepoznatog lica, zadobio udarac u predio lica što je rezultiralo teškim povredama. Dok pišem ovaj tekst traje operacija Konjića, te se nadati kako će sve završiti bez ozbiljnijih posljedica po zdravlje ovog advokata.

Rifat Konjić, tuzlanski advokat, jučer je u klasičnoj „sačekuši“, tik ispred ulaza u svoj stan, od strane nepoznatog lica, zadobio udarac u predio lica što je rezultiralo teškim povredama. Dok pišem ovaj tekst traje operacija Konjića, te se nadati kako će sve završiti bez ozbiljnijih posljedica po zdravlje ovog advokata. Inače, Konjić je za one koji to ne znaju, svojevremeno sudio poznatu, prijeratnu, „Aferu Agrokomerc“ čiji je glavni akter bio Fikret Abdić. Bilo je to, podsjetimo, pred kraj osamdesetih godina prošlog stoljeća. Suština, u i oko Afere ¨Agrokomerc¨, s pravne tačke gledišta svodila se na dokazivanje toga kako je iz „Agrokomerca“ izašlo, pušteno, blizu 400 milijuna američkih dolara u mjenicama bez pokrića raspoređenih kod 63 jugoslovenske banke. Naravno, politički aspekt sveo se, kako se pokazalo, na uklanjanje Hamdije Pozderca, tada najutjecajnijeg i najmoćnijeg bh. političara sa političke scene. 

Konjić je pretučen u danu kada se održavalo i završilo ročište u kojem je on zastupao izvjesnog Zaima Rizvića kojem se sudi za ubistvo tuzlanskog kamatara Nusreta Suljkića. Istina, i sam Konjić je, nakon napada, u svojim prvim medijskim istupima naveo kako je ranije dobijao određene prijetnje i zaključio: „Pretpostavljam iz kog miljea potiče osoba koja mi je prijetila i osoba koja me je večeras napala. Pitanje je ko je sljedeći ko će biti napadnut“.  

Ne ulazeći u posao policijskih tijela i ne prejudicirajući ishod istrage u ovom slučaju, ovdašnjoj javnosti je (po ko zna koji put) promakla činjenica da je Konjić i advokat, nekadašnjeg, suspendovanog, glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, Gorana Salihovića. Taj predmet Konjić vodi od prvog dana i uglavnom je dosljedan u tome da ne želi medijsko eksponiranje u vezi svega toga. Na koncu, osobno je to rekao i autoru ovih redaka dok smo sjedili u njegovoj advokatskoj kancelariji. Ne praviti špekulacije, zabavu, pritisak i galamu bez prijeke potrebe, a pustiti sudske organe da rade svoj posao, odvjetnici će svoj – pojašnjavao mi je Konjić, usput kraj sebe držeći oveći spis, ne želeći precizirati o čemu, ili o kome se radi. Uspio je nadodati kako su ga prije mene, već kontaktirale brojne kuće i mediji u vezi Gorana Salihovića, ali da on, u ovoj fazi, ne želi javnu pažnju. I, onda se, kao grom iz vedra neba, jučer poslijepodne pojavi informacija kako je Konjić brutalno pretučen zadobivši teške povrede glave i lica. Naravno, da ne treba izvlačiti preuranjene zaključke u cijeloj ovoj priči, ali ostaje u zraku činjenica da Konjić osim pomenutog Rizvića, danas zastupa i Gorana Salihovića, do jučer prvog tužitelja ove zemlje. Doduše, tužitelja koji je, isto do jučer, imao pratnju od nekih desetak osoba, a koji je danas ražalovan u svakom smislu. Pa, i u onom  segmentu koji se odnosi na ličnu bezbjednost, jer treba reći kako je Salihović, preko noći ostavljen bez bilo kakve lične zaštite. To jeste bjelodan podatak, ne otkrivamo mi toplu vodu, pa se postavlja pitanje kome je u interesu da, možda, sve donedavno i najčuvaniju ličnost u zemlji ostavlja bez zaštite. Jer, kako znamo, jučer je sačekan i pretučen Konjić, sutra to može biti bilo ko...

Ne propustite