Uspjeh bh. inovatora i u Nirnbergu

Bosna i Hercegovina
Uspjeh bh. inovatora i u Nirnbergu
Sa pet medalja za predstavljenih šest inovacija, članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine (AIBiH) potvrdili su i na 68. izložbi inovacija u Nirnbergu ugled koji uživaju na svjetskoj promotivnoj sceni tehničko-tehnološkog stvaralaštva.

Sa pet medalja za predstavljenih šest inovacija, članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine (AIBiH) potvrdili su i na 68. izložbi inovacija u Nirnbergu  ugled koji uživaju na svjetskoj promotivnoj sceni tehničko-tehnološkog stvaralaštva.

Potvrda tome je i poziv koji im je prilikom posjete štandu AIBiH uputila delegacija Korejskog udruženja za promociju invacija - plaćen put, boravak i izložbeni prostor za „Seulski međunarodni sajam inovacija 2016.“.

Zlatnu medalju dobio je teslićki inovator Jelenko Marković za „prenosivo postolje za košnice“. Iza naslovnih riječi stoji mnogo više autorskog rada i kvaliteta inovacije: uz to što se lako prevozi od pčelinjeg pašnjaka do pašnjaka, ovo postolje sprečava mravima, miševima i svim drugim štetočinama da uđu u košnicu.

Abdulah Smajlović iz Srebrenika dobio je srebrenu medalju za „rotacionu sušnicu za voće i povrće“. On je uspio napraviti ogledni primjerak koji je već otkupljen, tako da je samim tim potvrđen kvalitet inovacije.

Bronzane medalje dobili su Fikret Alić, vanredni profesor na Mašinskom fakultetu u Tuzli („samoadaptivni toplotni izvori“), Živko Gelić iz Kotor-Varoši, „piramidalni vrtovi“ i Josip Laštro iz Busovače ("uređaj za branje plantažnog bobičastog voća“).

Nagrade su preuzeli Branka Kolar-Mijatović, članica Skupštine, i Husein Hujić, generalni sekretar AIBiH, saopćeno je iz te asocijacije. 

Ne propustite