Kako Katalonci pozdravljaju jesen? [VIDEO]

Aktuelno
Kako Katalonci pozdravljaju jesen? [VIDEO]
Mi katalonci imamo jednu tradiciju koju ja jako volim. Originalno mi nikada ne slavimo Noć vještica ( mislim da je ona više tipična za SAD i slične zemlje bez duge tradicije ), na dan Svih Svetih imamo slavlje koje se zove “Castanyada” - Castanya je kesten na katalonskom jeziku. Proslave su počele sredinom 18st kada su bile religijskog karaktera za voljene umrle osobe, ali korak po korak to je počeo da bude pravi praznik jeseni.

Mi Katalonci imamo jednu tradiciju koju ja jako volim. Originalno mi nikada ne slavimo Noć vještica (mislim da je ona više tipična za SAD i slične zemlje bez duge tradicije), na dan Svih Svetih imamo slavlje koje se zove “Castanyada” - Castanya je kesten na katalonskom jeziku. Proslave su počele sredinom 18. stoljeća kada su bile religijskog karaktera za voljene umrle osobe, ali korak po korak to je počeo da bude pravi praznik jeseni. Mislim da je Castanyada jedan od razloga zašto većina Katalonaca voli jesen. Lišće pada, toplo vrijeme prestaje, nabacujemo svoje džempere i nastavljamo sa svakodnevnicom. Ovaj dan je idealan za porodična druženja, gdje se okupljamo oko vatre na kojoj se peku kesteni i slatki krompir, a najzanimljiviji dio dana za mene je nešto što mi zovemo “Panellets”.

Panelletsi su slatki dio Castanyade, slatkiš koji je pun šećera i za čiju je pripremu potreban duži proces u koji je uključena cijela porodica. Jako volim Panelletse ali iza liniju nije dobro to što su dostupni u pekarama cijeli mjesec novembar. Tradicija je da se 1. novembra sve zajedno jede u kombinaciji sa slatkim vinom “Moscatell”, a pripreme hrane  počinju 31. oktobra.

Za djecu je posebno zanimljivo jer poseban program u školama za njih počinje jednu sedmicu prije, kada uče legende o staroj ženi koja je prodavala kestene na ulici da bi prehranila porodicu, uče o jeseni, uče i ostale zanimljive legende područija gdje žive, obaveza za sve je da nauče pjesmicu o jeseni a oni malo stariji u školi kuhaju Panellets.

Za tinejđere je ovaj datum zabavan jer koriste priliku za prodaju kestena na ulici, taj novac se najčešće koristi za odlazak na ekskurziju. Roditelji se organizuju međusobno i dobiju dozvole od gradskog vijeća za postavljanje štandova i paljenje vatre, a tinejđeri se međusobno takmiče ko će prodati više i napraviti bolji posao.

Za svaku Castanyadu moj mozak se vrati u slatka sječanja kada sam sa svojom braćom i rođacima u selu iz kojeg dolaze moja deda i baka slavila ovaj divni dan.

Pravili smo Panellets cijeli dan, čekali veće da pečemo kestenje na vatri, zajedno sa  slatkim krompirima i hljebom, zaslađivali sa malo Moscatella…Slušali smo priče mog oca kako su oni prije slavili, kako trebamo ovo, kako ono…

Za kraj ću vam napisati recept Panelletsa, mogu se napraviti sa para različitih okusa ali najobičajniji je onaj sa pinjolima.

-500 grama nekuhanih krupnih badema
-350 grama mljevenih badema
- jedan manji krompir
-350 grama šečera
-jedan limun
-3 jajeta
-350 grama pinjola

Prokuhamo krompir sa ljuskom , ogulimo ga nakon kuhanja i zgnjećimo viljuškom, dodamo jedno žumance i šećer i izmješamo. Razdvojimo krupne bandeme na 3 djela i zajedno sa krpmpirom mješamo trećinu po trećinu, usput dodajemo rendani limun. Odove smjese napravimo kuglu i ostavimo sa krpom preko. Nakon 24 sata podjelimo smjesu na dva dijela i od jedne pravimo male loptice a od druge štapiće. Zajedno sa jajetom u odvojenim zdjelama umutimo pinjole i mljevene bademe, polako i strpljivo oblažemo pripremljene loptice i štapiće. Zadnji korak je da ih sve stavimo u rernu 10 minuta na 200 stepeni.

Nadam se da sam vam bar malo približila našu verziju ovog praznika i način na koji mi pozdravljamo jesen.

Ne propustite