MMF odobrio Srbiji povećanje plaća u javnom sektoru za 5 do 7 posto

Region
MMF odobrio Srbiji povećanje plaća u javnom sektoru za 5 do 7 posto
Srpski premijer Aleksandar Vučić najavio je, nakon razgovora s misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), povećanje plaća proračunskim korisnicima u prosjeku od pet do sedam posto.

Srpski premijer Aleksandar Vučić najavio je, nakon razgovora s misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), povećanje plaća proračunskim korisnicima u prosjeku od pet do sedam posto.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je jedogovoreno da zaposleni u prosvjeti dobiju povišicu od šest do sedam posto, liječnici, medicinske sestre i zdravstveni djelatnici pet posto više, koliko slijedi policiji i vojsci, te socijalnim ustanovama i kulturi, dok će najmanje dobiti umrovljenici - između 1,5 i 1,7 posto.

Najteži dogovor s predstavnicima MMF-a bio je o povećanju plaća policiji i vojsci, rekao je Vučić i dodao da je  MMF popustio kada je zaprijetio napuštanjem pregovora.

"Najteža borba bila je za policajce i vojnike. MMF je na sve htio pristati osim na to. Kada sam odlučio napustiti pregovore, onda su prisatli", rekao je Vučić.

Do kraja godine smjene u javnim poduzećima

Najavio je da će do kraja godine uslijediti smjene gotovo svih direktora u svim javnim poduzećima koja loše rade, među ostalim u Rudarsko-topioničarskom bazenu (RTB) Bor, Azotari i Srbijagasu.

On kaže da će na summitu zemalja jugoistočne Europe i Kine u Rigi "klečati na koljenima i moliti" da kineska kompanija preuzme RTB Bor, jer Srbija više ne može financirati tu tvrtku.

"Problem je puno veći nego što sam mislio i ljudi u Boru trebaju znati da ih država Srbija izdržava. Imamo problema u vođenju i to ćemo morati riješiti za šest meseci, to je dogovoreno s MMF-om", rekao je Vučić.

Misija MMF-a u Beogradu boravi do 1. studenog u povodu šeste revizije tekućeg trogodišnjeg aranžmana sa Srbijom vrijednog oko 1,2 milijarde eura. Vlada u Beogradu ranije je najavila da ne namjerava povući dosad odobrena sredstva iz tog aranžmana, unatoč pozitivnim ocjenama u prethodnim revizijama.

Ne propustite