FB RSS feeds | Novi.ba http://novi.ba/rssfbfeeds Novi.ba. Vaš izvor informacija. en-us U saobraćajno nesreći povrijeđena pješakinjahttp://novi.ba/clanak/141463/u-saobracajno-nesreci-povrijedena-pjesakinja1414632017-06-28 12:25:00Pješakinja I.R. (1941.) iz Zvornika zadobila je jutros teške tjelesne povrede u saobraćajnoj nezgodi na magistralnom putu Zvornik – Bijeljina, u mjestu Kiseljački put..

U saobraćajno nesreći povrijeđena pješakinja

ZVORNIK

Pješakinja I.R. (1941.) iz Zvornika zadobila je jutros teške tjelesne povrede u saobraćajnoj nezgodi na magistralnom putu Zvornik – Bijeljina, u mjestu Kiseljački put.

U toj saobraćajnoj nezgodi, koja se dogodila u 09.20 sati, učestvovala je i osoba D.M. (1961) iz Zvornika, koja je upravljala putničkim automobilom marke „nissan“ i pješak I.R. (1941).

Povrijeđena pješakinja je prevezena u zvorničku bolnicu.

Utvrđuju se uzroci saobraćajne nezgode, saopćeno je iz Policijske uprave Zvornik.

Saobraćaj na toj dionici puta bio je obustavljen od 09.20 do 09.55 sati.

(Fena)

]]>
http://novi.ba/storage/2017/06/23/thumbs/594cccdd-a464-41ff-a1db-1cec0a0a0a67-nesreca-previewOrg.jpg
ČUDESNO: Vlasnik je gledao TV, ali dobro obratite pažnju na njegovu ljubomornu mačku! (VIDEO)http://novi.ba/clanak/141406/cudesno-vlasnik-je-gledao-tv-ali-dobro-obratite-paznju-na-njegovu-ljubomornu-macku-video1414062017-06-28 12:10:00Mačka na ovom video je zasigurno naučila voljeti i biti u centru pažnje.

ČUDESNO: Vlasnik je gledao TV, ali dobro obratite pažnju na njegovu ljubomornu mačku! (VIDEO)

Mačka na ovom video je zasigurno naučila voljeti i biti u centru pažnje. No, u traženju vremena koje treba biti izdvojeno za nju, ona nije naporna već naprotiv nježna i preslatka. Dok je njen vlasnik samo nakratko pomiluje, gledajući TV, ona traži više.

Pogledajte video u nastavku:

 

]]>
http://novi.ba/storage/2017/06/27/thumbs/5952be5e-2c08-4bac-8e41-4e740a0a0a67-macak-ljubomora-previewOrg.jpg
VOLJELA JU JE CIJELA JUGA: Zavela je poznatog pjevača, ali godinama krije da boluje od rijetke bolesti!http://novi.ba/clanak/141461/voljela-ju-je-cijela-juga-zavela-je-pozantog-pjevaca-ali-godinama-krije-da-boluje-od-rijetke-bolesti1414612017-06-28 12:09:00Pjevačica Danijela Martinović, pjevačica Magazina, koja je u vezi sa kolegom Petrom Grašom, prije dvije godine je saznala da boluje od rijetke bolesti.

VOLJELA JU JE CIJELA JUGA: Zavela je poznatog pjevača, ali godinama krije da boluje od rijetke bolesti!

RIJETKA BOLEST

Pjevačica Danijela Martinović, pjevačica Magazina, koja je u vezi sa kolegom Petrom Grašom, prije dvije godine je saznala da boluje od rijetke bolesti.

Naime, nakon redovnog pregleda, ljekari su odlučili da je zadrže na odjeljenju neurologije. Od tada se život mlade i uvijek nasmijane pjevačice Danijele Martinović promijenio.

Prije dvije godine, pjevačicu su zbog jake slabosti neurolozi nakon pregleda odlučili da zadrže u bolnici. 

- Prvi napad vertiga imala sam prije godinu dana i tri mjeseca. To se nekako saniralo i nekako sam nastavila da normalno živim sve do prošle nedjelje, kada me je u stanu u Zagrebu uhvatila slabost praćena jakom vrtoglavicom. Sve to dogodilo se dok sam bila sama kod kuće, a u prvom trenutku nisam mogla ni da se sjetim koga bih mogla da pozovem. Ovo je vrijeme kada su svi na godišnjim odmorima, isključenih telefona. Jako mi se vrtilo, imala sam osjećaj kao da sve pliva oko mene. Kada se to malo smirilo, sjetila sam se jedne prijateljice koja ove vruće dane provodi u Zagrebu. Kada sam je nazvala i rekla joj kako se osjećam, istog trenutka mi je rekla da ne smijemo čekati i da moramo požuriti do bolnice- rekla je tada Danijela, koju su nakon pregleda neurolozi odlučili da hospitalizuju.

 

(Kurir.rs)

]]>
http://novi.ba/storage/2017/06/28/thumbs/595380a0-7e30-4a82-8eea-427b0a0a0a67-1223857-screenshot-6-ls-s-previewOrg.jpg
Ovako nešto ludo još niste vidjeli: Kada vidite na šta su ove žene naišle u šumi, past ćete u nesvijest! (VIDEO)http://novi.ba/clanak/141381/ovako-nesto-ludo-jos-niste-vidjeli-kada-vidite-na-sta-su-ove-zene-naisle-u-sumi-past-cete-u-nesvijest-video1413812017-06-28 12:05:00Ove djevojke su u šumi naišle na čudnovatne biljke...

Ovako nešto ludo još niste vidjeli: Kada vidite na šta su ove žene naišle u šumi, past ćete u nesvijest! (VIDEO)

Naime, ove djevojke su u šumi naišle na čudnovatne biljke, a koje svojim izgledom podsjećaju na muški polni organ! Da, dobro ste pročitali!

Pogledajte video i uvjerite se sami:

 

]]>
http://novi.ba/storage/2017/06/27/thumbs/59529f62-8168-4e3f-aa6d-379f0a0a0a67-nn-previewOrg.jpg
Dječak je zamolio za ples: Nakon što ju je primio za ruku svi su ostali u nevjerici! (VIDEO)http://novi.ba/clanak/141403/djecak-je-zamolio-za-ples-nakon-sto-ju-je-primio-za-ruku-svi-su-ostali-u-nevjerici-video-11414032017-06-28 12:00:00Dok je uživala na koncertu, ženu je za ples zamolio 14-godišnjak.

Dječak je zamolio za ples: Nakon što ju je primio za ruku svi su ostali u nevjerici! (VIDEO)

Ovakav "ulet" sigurno nije dugo doživjela. Dok je uživala na koncertu, ženu je za ples zamolio 14-godišnjak. Bila je polaskana gestom i očito iz pristojnosti, pristala.

No, nije ni slutila da tinejdžer ima profinjenost i vještinu poput profesionalnog plesača. Čim ju je primio za ruku, preuzeo je vodstvo.

Pogledajte video:

 

]]>
http://novi.ba/storage/2017/06/27/thumbs/5952bbc5-db78-4299-844b-4c8c0a0a0a67-ples-salsa-696x365-previewOrg.jpg
SEIZMOLOG IVAN BRLEK ZA NOVI.BA: Teritorija Trebinja spada u seizmički relativno aktivnu zonuhttp://novi.ba/clanak/141460/seizmolog-ivan-brlek-za-novi-ba-teritorija-trebinja-spada-u-seizmicki-relativno-aktivnu-zonu1414602017-06-28 11:48:00Novi.baŠto se tiče zaštite od zemljotresa najvažnije je aseizmički projektovati građevinske objekte da mogu da izdrže seizmički intenzitet prema seizmološkim podacima. Također je važno, u slučaju zemljotresa sačuvati “hladnu glavu” tj. pokušati izbjeći paniku i po mogućnosti izaći dalje od objekta jer se često nakon jakog zemljotresa javljaju naknadni udari nešto slabijeg intenziteta koji mogu također izazvati urušavanje i povrede ljudi.

SEIZMOLOG IVAN BRLEK ZA NOVI.BA: Teritorija Trebinja spada u seizmički relativno aktivnu zonu

TREBINJE JUČER POTRESLA ČETIRI ZEMLJOTRESA

Novi.ba

Jučer su na području Trebinja zabilježena četiri zemljotresa, a tokom noći je zabilježen novi zemljotres jačine 3,1 stepen po Rihteru, sa epicentrom na 14 kilometara istočno od ovog grada i na dubini od pet kilometara.

Kontaktirali smo seizmologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda, Ivana Brleka, koji je za Novi.ba kazao kako teritorija općine Trebinje spada u seizmički relativno aktivnu zonu.

"Kao prvo treba napomenuti da je zemljotres, kao prirodna pojava, stohastički proces koji se javlja sporadično u vremenu i prostoru i da je nezavisan od prošlih i budućih seizmičkih pojava na određenoj teritoriji. Trajanje razorne snage zemljotresa je od nekoliko sekundi do najviše jedne minute. S druge strane, zemljotres “ne poznaje” bilo kakve političke ili administrativne podjele tako da zemljotresi velike jačine mogu izazvati materijalne štete i odnijeti ljudske živote na veoma velikim udaljenostima od epicentra (područja u kojem se najjače manifestuje). S tim u vezi najveća opasnost za Trebinje dolazi i iz epicentalnih područja izvan administrativne granice općine. 

Teritorija općine Trebinje spada u seizmički relativno aktivnu zonu. Generalno gledano ovo područje je tektonski vezano za veliki rasjed Zemljine kore koji od sjeverne Indije (Himalaji) preko teritorije Irana, Turske i Grčke (istočni Mediteran) te prelazi južnim dijelom teritorije gdje skreće ka sjeverozapadu. Pored ovog globalnog rasjeda postoji nekoliko značajnih regionalnih rasjeda (bugojanski, višegradski, neretvanski, banjalučki). Duž svih ovih rasjeda mogu se generirati zemljotresi razorne jačine. Na području Trebinja, prema našoj historijskoj arhivi, javljali su se zemljotresi magnitude veće od 3,0 Richtera ili više od V stepeni Merkalijeve skale u epicentru. Također, na teritorijama Dubrovnika i Crne Gore javljaju se zemljotresi razorne snage koji mogu imati značajan efekat i na teritoriji Trebinja. Tako su 27.06.2017. godine na području Trebinja zabilježena čak četiri zemljotresa u jednom danu ali se radi o slabijim zemljotresima koje je stanovništvo osjetilo u epicentralnoj zoni, a nisu uzrokovali materijalnu štetu. Na samoj teritoriji Trebinja često se javljaju zemljotresi intenziteta manjeg od III stepena Merkalijeve skale, koje registruju samo instrumenti. Snažniji zemljotresi su relativno rijetki. Dubina hipocentra se kreće od 4 do 30 km. Od tog broja, svake godine bude dva do tri zemljotresa koji mogu izazvati osjetljivo podrhtavanje tla ili nanijeti manju materijalnu štetu na građevinskim objektima. 

Uzimajući u obzir tektonske i seizmotektonske karte (podloge) kao i kasnija proučavanja seizmičnosti teritorije BiH utvrđeno je da se područje Trebinja nalazi u zoni VIII stepena MCS (Mercali-Cancani-Siebergova skala, skraćeno: Merkalijeva skala) koji je ujedno i osnovni stepen seizmičnosti za datu lokaciju", objasnio je Brlek.

Ivan Brlek kazao je kako je nazahvalno davati “prognozu” seizmičkih događanja za bilo koju teritoriju, ali da se na osnovu instrumentalnih podataka (kataloga), primjenjujući matematičko-fizikalni model seizmičnosti, došlo do zaključka da se u narednih 100 godina na teritoriji Trebinja mogu očekivati zemljotresi maksimalnog intenziteta do VII stepeni Merkalijeve skale.

„Zemljotresi tog intenziteta izazivaju materijalna oštećenja na građevinskim objektima, uglavnom bez ljudskih žrtava. Međutim, za vremenski period od 200 i više godina, prema ovim prognozama, može doći do razornih zemljotresa u jugoistočnom dijelu BiH (područje Trebinja i Neuma) koji mogu izazvati ogromne materijalne štete na građevinskim objektima i odnijeti mnogo ljudskih života.

Analizom podataka o dogođenim zemljotresima uočava se da  se je u prošlosti, na području Bosne i Hercegovine, dogodilo više razornih zemljotresa sa najjačim intenzitetima iz žarišnih zona Imotsko, Ljubinje, Treskavica i Banja Luka", dodao je seizmolog Ivan Brlek.

 

Šta uraditi u slučaju zemljotresa?

"Što se tiče zaštite od zemljotresa najvažnije je aseizmički projektovati građevinske objekte da mogu da izdrže seizmički intenzitet prema seizmološkim podacima. Također je važno, u slučaju zemljotresa sačuvati “hladnu glavu” tj. pokušati izbjeći paniku i po mogućnosti izaći dalje od objekta jer se često nakon jakog zemljotresa javljaju naknadni udari nešto slabijeg intenziteta koji mogu također izazvati urušavanje i povrede ljudi", riječi su seizmologa Ivana Brleka.

 

 

]]>
http://novi.ba/storage/2017/06/28/thumbs/59537dcd-7ec4-4f82-bfd9-40620a0a0a67-19512518-1144468389020232-97901070-n-previewOrg.jpg
SREĆA JE NA VAŠOJ STRANI: Ovaj horoskopski znak će danas riješiti sve problemehttp://novi.ba/clanak/141458/sreca-je-na-vasoj-strani-ovaj-horoskopski-znak-ce-danas-rijesiti-sve-probleme1414582017-06-28 11:42:00Zvijezde su danas posebno naklonjene jednom horoskopskom znaku, koji će danas imati sreće da pobijedi životne prepreke, piše "Lovesensa".

SREĆA JE NA VAŠOJ STRANI: Ovaj horoskopski znak će danas riješiti sve probleme

ASTROLOGIJA

Zvijezde su danas posebno naklonjene jednom horoskopskom znaku, koji će danas imati sreće da pobijedi životne prepreke, piše "Lovesensa".

Riječ je o znaku "Djevice". 

Djevice će danas uspjeti da riješe sve što ih je proteklih dana mučilo. Dobro raspoloženje i magična moć komunikacije otvaraju put ka iznenadnom uspjehu i hrabroj pobjedi nad problemima.

Očekujte veliku pomoć prijatelja i članova porodice. Na kraju dana usamljenim Dkevicama će jedan romantičan pogled okrenuti svijet ljubavi naglavačke.

 

]]>
http://novi.ba/storage/2017/04/03/thumbs/58e1e7a0-0824-4c26-9871-42080a0a0a6c-happy-previewOrg.jpg
KONKURS/Oružane snage BiH zapošljavaju 300 vojnika, traže se artiljerci, vozači, kuhari...http://novi.ba/clanak/141457/konkurs-oruzane-snage-bih-zaposljavaju-300-vojnika-traze-se-artiljerci-vozaci-kuhari1414572017-06-28 11:36:00SRNAMinistarstvo odbrane BiH raspisalo je konkurs za prijem u Oružane snage BiH 300 mladih ljudi, od kojih je 200 mjesta rezervisano za Hrvate, 61 mjesto za Bošnjake, 26 mjesta za Srbe i tri pozicije za pripadnike nacionalnih manjina.

KONKURS/Oružane snage BiH zapošljavaju 300 vojnika, traže se artiljerci, vozači, kuhari...

SRNA

Ministarstvo odbrane BiH raspisalo je konkurs za prijem u Oružane snage BiH 300 mladih ljudi, od kojih je 200 mjesta rezervisano za Hrvate, 61 mjesto za Bošnjake, 26 mjesta za Srbe i tri pozicije za pripadnike nacionalnih manjina.

Kako je navedeno, konkurs je raspisan radi obnove kadra i smjene generacija. 

Prema uslovima konkursa koji je otvoren do ponedjeljka, 3. jula, dovoljno je da kandidati imaju srednju stručnu spremu trećeg ili četvrtog stepena, te da ne budu mlađi od 18, niti stariji od 27 godina u vrijeme prijema koji je planiran za 1. januar naredne godine. 

Izbor kadrova biće izvršen na osnovu potencijala i uspjeha koji kandidati postignu na testiranjima, kažu u Ministarstvu odbrane BiH.

OVDJE pročitajte detalje konkursa.

]]>
http://novi.ba/storage/2015/01/19/thumbs/54bd2efa-492c-4e8b-8c64-6e105c338451-vojska-bih-oruzane-snage-previewOrg.jpg