Hanušić Bećirović za Novi.ba: Simbolička poruka koju bh. društvo šalje žrtvama je pogubna

Bosna i Hercegovina
Hanušić Bećirović za Novi.ba: Simbolička poruka koju bh. društvo šalje žrtvama je pogubna
Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) danas će razmatrati Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći čime bi žrtve rata u BiH konačno dobile pravo na besplatnu pravnu pomoć u krivičnom postupku vezano za ostvarivanje naknade štete.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) danas će razmatrati Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći čime bi žrtve rata u BiH konačno dobile pravo na besplatnu pravnu pomoć u krivičnom postupku vezano za ostvarivanje naknade štete.

Za razliku od optuženih lica koja imaju pravo na advokata po službenoj dužnosti, dodatnu frustraciju predstavlja činjenica da žrtve ratnih zločina do sada nisu imale osiguranu besplatnu pravnu pomoć koja bi zastupala njihove interese u okviru krivičnih postupaka koji se vode na Sudu BiH. Dešavalo se da, zbog toga, službenici državnog suda i tužilaštva oštećena lica nisu imali na koga uputiti ko bi mogao formulisati njihove zahtijeve i zastupati ih na ročištu. Zato su nevladine organizacije za pružanje besplatne pravne pomoći, poput TRIAL-a i Vaših prava, plaćale advokate koji su zastupali žrtve ili ih pomenute organizacije direktno zastupale u dosadašnjim slučajevima.

Ispravljene nepravilnosti

Usvajanjem zakona, ulogu pravnog zastupanja žrtava preuzeo bi posebno oformljeni Ured pri Ministarstvu pravde BiH koje je ujedno i predlagač ovog zakona. Tako će pravo na zastupanje žrtava u krivičnim postupcima i prekograničnim sporovima imati članovi advokatskih komora u BiH koji su na listi pružalaca besplatne pravne pomoći, a način prijave prijave, vođenja i ažuriranja ove liste regulisan je pravilnkom koji donosi ministar pravde BiH. Pravo na besplatnu pravnu pomoć imat će, između ostalog, osobe koje su lošeg finansijskog stanja ili su žrtve spolnog nasilja.  

Međutim, prvobitna verzija zakona nije precizirala da žrtve rata imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć države, kao ni to da ih mogu zastupati i fondacije koje se bave pružanjem besplatne pravne pomoći, pa je TRIAL preko delegata Damira Arnauta u Domu naroda PSBiH uložio amandmane kojima se ispravljaju te nepravilnosti. Potrebno je naglasiti da se zakon odnosi samo na državni nivo (Sud i Tužilaštvo BiH), ali ne i na niže pravosudne instance u kojima će stanje ostati nepromijenjeno.

Ukoliko se ne usvojeni amandmani na predloženi zakon, pravna savjetnica TRIAL-a Adrijana Hanušić Bećirović u razgovru za Novi.ba ističe da oštećena lica i dalje neće imati besplatnu pravnu pomoć pred ovim institucijama što je bitan preduslov kako bi ostvarili svoje pravo na naknadu štete.

“Ovisili bi i dalje o pomoći pojedinih nevladinih organizacija u smislu njhove mogućnosti da angažuju i plate advokata koji će ih zastupati ili da ih sami zastupaju bez naknade, ukoliko imaju takvu statutarnu mogućnost i potrebne resurse. Ili, pak, o spremnosti nekih advokata da ih pro bono zastupaju”, pojašnjava Hanušić Bećirović i naglašava da nije bilo mogućnosti da se ovim zakonom predvidi isto rješenje i za niže pravosudne instance kada je u pitanju ostvarivanje naknade štete žrtvama.

Simbolička poruka

Iz TRIAL-a ističu da mnoge kategorije potražuju naknadu štete, te da su, do sada, naknade štete u krivičnim postupcima dosuđivane osobama koje su žrtve koje su žrtve ratnog seksualnog nasilja. Tako su, u prethodne dvije godine, pred Sudom BiH u slučajevima protiv Ostoje i Bosiljka Markovića, te Slavka Savića dvije žrtve seksualnog nasilja uspjele uz pomoć TRIAL-a ostvariti pravo na naknadu štete. Slučajevi protiv Bekira Mešića i Adila Vojića, te Krste Dostića su riješeni prvostpenom presudom. U toku je još jedan predmet pred ovom sudskom instancom na kojem je TRIAL također uzeo učešća. Dakle, do sada su na Sudu BiH donesene četiri presude, od toga dvije pravosnažne.

Iz ove organizacije ističu da se BiH obavezala donijeti ovakav zakon s obzirom da je potpisnica Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava  i UN-ove Konvencije protiv mučenja, okrutnog, nehumanog ili ponižavajućeg tretmana ili kažnjavanja. 

“U skladu sa međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava, a posebno i u kontekstu zaštite prava žrtava seksualnog nasilja u ratu i žrtava torture, država je obavezna obezbijediti žrtvama besplatnu pravnu pomoć. U tom kontekstu im je potrebno osigurati i pravo na pravnu pomoć u okviru adhezionog postupka (ostvarivanja imovinskopravnog zahtijeva u krivičnom postupku) koja bi bila pružena od strane Ureda Ministarstva pravde BiH, od strane članova advokatskih komora, udruženja i fondacija registriranih za pružanje besplatne pravne pomoći”, navodi se u dopisu TRIAL-u na ovaj Prijedlog zakona.          

Hanušić Bećirović napominje da BiH već dugo vremena krši relevantne međunarodne standarde koji su, u raznim izvorima, utvrdili obavezu obezbijeđenja pravne pomoći svim svojim građanima u cilju osiguranja mogućnosti efektivnog uživanja prava na pristup sudu, a time i pristup pravdi.

“U kontekstu žrtava torture i drugih kategorija žrtava ratnih zločina, ova obaveza je posebno izražena, a samim tim i pravno i moralno neprihvatljivo je uskraćivanje prava ovih osoba na pravnu pomoć. Apsurd neprimjerenog odnosa vlasti BiH prema ovim ljudima posebno dolazi do izražaja u okviru suđenja za ratne zločine kada se oni pojave na sudu i vide da su licima, optuženim za počinjenje najstrašnijih zločina međunarodnog prava - ujedno zločina nad njima ili njihovim članovima porodica - osigurani advokati čiji će rad biti plaćen iz državnih budžeta, dok su oni prepoušteni sami sebi i, usljed nedostatka pravne pomoći, oni ne mogu pokušati ostvariti ni pravo na naknadu štete od tog počinitelja”, kaže naša sagovornica i dodaje da je simbolička poruka koju bh. društvo žrtvama šalje u ovakvoj konstalaciji- pogubna.

Ona napominje da rad advokata, pri tome, uopšte ne bi opteretio budžet za razliku od odbrane optuženih jer se rad u vezi imovinskopravnih zahtjeva svodi na samo tri do četiri radnje koje advokat poduzme u okviru tog postupka.

 

Ne propustite