Žuti nokti-kako ih ukloniti?

Moda i ljepota
Žuti nokti-kako ih ukloniti?
Nokti su ogledalo našeg zdravlja i zdravi nokti su ružičaste boje. Ukoliko se na noktima pojavila žuta boja, za to može biti nekoliko razloga. Moguće je da se radi o nekom zdravstvenom poremećaju, gljivičnoj infekciji, posljedici pušenja ili jednostavno zbog pogrešnog nanošenja laka za nokte.

Nokti su ogledalo našeg zdravlja i zdravi nokti su ružičaste boje. Ukoliko se na noktima pojavila žuta boja, za to može biti nekoliko razloga. Moguće je da se radi o nekom zdravstvenom poremećaju, gljivičnoj infekciji, posljedici pušenja ili jednostavno zbog pogrešnog nanošenja laka za nokte. Zdravlje noktiju nije važno samo za ljepotu, nego i za zdravlje prstiju, jer nokti štite krajeve prstiju od ozljeda i pritiska.

Uzroci žutih noktiju

Pušenje – ovo je ujedno i  najčešći uzrok žutika na noktima. Katran i nikotin uzrokuju pojavu žute boje na noktima i najbolji način za rješavanje žute boje je svakako prestanak pušenja. Ukoliko se ipak ne odlučite na prestanak pušenja nastojite barem između dva uvlačenja cigaretu staviti u pepeljaru umjesto da je cijelo vrijeme držite u ruci.

Zdravstveni problem – pojava žutila na noktima može biti zbog nekih zdravstvenih problema poput bolesti jetre, bubrega ili pluća, dijabetes, nedostatak željeza i cinka. Stoga ukoliko imate žute nokte, a ujedno simptome koji ukazuju na neko od gore navedenih stanja bilo bi dobro se obratiti svom liječniku za dodatna testiranja.

Gljivična infekcija – pojava žute boje može biti uzrokovana gljivičnom infekcijom ili psorijazom. Nokti postaju tamno žuti to svijetle smeđi, te se ljušte i imaju neugodan miris. Gljivična infekcija i psorijaza se liječi posebnim lijekovima koje prepiše liječnik.

Nepravilno lakiranje noktiju- nokti najčešće požute kada su izloženi toluenu, formaldehidu i dibutilftalatu, komponentama koje se nalaze u lakovima za nokte.  Nepravilno korištenje laka za nokte, posebno ako se radi o tamnijih boja, ostavljaju mrlje na noktima.

Savjeti za pravilno nanošenje  laka za nokte

-obavezno koristiti podlogu za lak, jer ona ublažava direktni kontakt nokta i štetnih sastojaka koje sadržava lak za nokte
-izbjegavati tamnije nijanse laka za nokte
-povremeno ostaviti nokte bez laka
-nakon korištenja acetona, temeljito isprati ruke jer i najmanji ostatak acetona može izazvati žutu boju

Savjeti za uklanjanje žute boje sa noktiju

Ukoliko je žuta boja nastala zbog nepravilnog korištenja laka za nokte evo nekoliko savjeta kako ukloniti tu neugodnu boju:

Nekoliko minuta potopite nokte u svježi limunov sok u koji ste dodali malo sode bikarbone . Kiselina limunovog soka u kombinaciji sa sodom pomaže u uklanjanju neugodne boje.
Tablete za zubne proteze osim što su dobre za izbjeljivanje zubi, mogu napraviti i čuda sa žutim noktima. Ubacite tabletu u vodu i u toj otopini držite nokte na nekoliko minuta.

Ne propustite