Nijedna beba neće odbiti majčino mlijeko

Mame i bebe
Nijedna beba neće odbiti majčino mlijeko
Bebe se rađaju s urođenom sklonošću prema slatkom, jer je to okus majčinog mlijeka. Kasnije će postepeno usvajati i ostale, a taj proces teče otprilike ovako.

Bebe se rađaju s urođenom sklonošću prema slatkom, jer je to okus majčinog mlijeka. Kasnije će postepeno usvajati i ostale, a taj proces teče otprilike ovako.

Kvržice (papile) novorođenčeta zadužene za razlikovanje okusa nisu raspoređene samo po jeziku (kao kod odraslih), već i duž njegovih usana. Priroda je to tako uredila da bi ono lakše pronašlo put do dojke i izvora najdragocjenije hrane – majčinog mlijeka.
Kvržice okusa počinju se razvijati dok je beba još u maminom trbuhu i to oko 20. tjedna trudnoće. Istraživanja pokazuju da mamina prehrana tijekom trudnoće može utjecati na razvoj ovog osjeta kod bebe, jer određeni okusi prelaze u plodnu vodu, preko koje ih beba može “probati”. Ako ste, primjera radi, tijekom trudnoće konzumirali puno voća i povrća, postoji velika vjerojatnost da će, kada malo poraste, i vaša beba voljeti okus tih namirnica.

Novorođenče vode instinkti

Čim se rodi, beba se instinktivno okreće prema majčinim prsima vođena mirisom i okusom njezinog mlijeka. Uz malu pomoć brzo će uhvatiti bradavicu i početi ritmično sisati. U početku će se umoriti i zaspati već nakon nekoliko gutljaja. Međutim, s vremenom će ojačati i povećat će se kapacitet njezinog želuca, pa će biti sposobna sisati i veću količinu mlijeka. Inače, majčino mlijeko jedina je namirnica koju nijedna beba neće odbiti.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne preporučuje uvođenje novih okusa u bebinu prehranu sve do navršenih šest mjeseci jer do tog uzrasta njezin probavni sustav nije dovoljno razvijen da bi se “izborio” s probavljanjem drugih tvari izuzev majčinog mlijeka. Osim toga, ni njezin osjet okusa nije pripremljen za novu hranu, pa će najvjerojatnije ispljunuti sve što se razlikuje od jedinog koji poznaje.

Ne propustite