Pokrenut stečaj u živiničkom Konjuhu, radnici se nadaju dobrom ishodu

Bosna i Hercegovina
Pokrenut stečaj u živiničkom Konjuhu, radnici se nadaju dobrom ishodu
Pred Općinskim sudom u Tuzli otvoren je stečajni postupak nad Fabrikom namještaja konjuh Živinice. Na adresu spomenutog suda prijedlog za pokretanje stečajnog postupka stigao je prije četiri mjeseca od Razvojne banke Federacije BiH, koja je od Konjuha potraživala blizu 110 hiljada KM.

Pred Općinskim sudom u Tuzli otvoren je stečajni postupak nad Fabrikom namještaja konjuh Živinice. Na adresu spomenutog suda prijedlog za pokretanje stečajnog postupka stigao je prije četiri mjeseca od Razvojne banke Federacije BiH, koja je od Konjuha potraživala blizu 110 hiljada KM.
Spomenuto dugovanje nastalo je na osnovu ranije podignutog dugoročnog kredita kod Investicijske banke FBiH, a koji je potom preuzela Razvojna banka FBiH.

Stečajni predmet dodijeljen je stečajnom upravniku Hajrudinu Kunaliću, koji je kazao da je u toku proces prijavljivanja potraživanja u stečajnu masu Konjuha.

"Trenutno se popisuje i procjenjuje vrijednost imovine, a prijavljivanje potraživanja u prvoj fazi trajat će do 22. novembra, za kada je planirano održavanje sjednice Skupštine povjerilaca. Trenutno se ne može precizno govoriti o visini potraživanja, a prve informacije nadam se da ćemo imati nakon održavanja spomenute sjednice skupštine", kazao je Kunalić.

Dugogodišnja agonija

Agonija radnika živiničkog Konjuha, kojem nije pomogao ni postupak finansijske konsolidacije koji je Vlada FBiH odobrila početkom 2015. godine, traje već nekoliko godina. 

Radnici koji su duži vremenski period imali povremeni angažman u ovoj fabrici sada su socijalno zbrinuti. Sa radničkim knjižicama upućeni su u Zavod za zapošljavanje Tuzlanskog kantona putem kojeg im je na osnovu godina radnog staža omogućeno primanje novčane naknade.

S druge strane, kako saznajemo, u živiničkom Konjuhu i dalje je angažovana grupa od 30 radnika koji obavljaju manje poslove.

"Riječ je o osiguranju i električarima koji se trude zaštiti mašine od dodatnog propadanja, a vrše i sanaciju eventualnih kvarova kako bi postrojenja bila osposobljena za nastavak proizvodnje ukoliko do toga dođe", istakao je Kunalić.

Iako su strahovali od pokretanja stečajnog postupka, radnici se danas ipak nadaju pozitivnom ishodu, s obzirom na to da je predmet dodijeljen stečajnom upravniku koji je skupa s radnicima preporodio tuzlansku Fabriku deterdženata Dita.

"Mi smo se bojali trenutka kada će biti pokrenut stečajni postupak, međutim, nama je došao Fahrudin Kunalić koji je uspio srediti stanje i pokrenuti proizvodnju u Diti te se nadamo pozitivnom ishodu i u Konjuhu. Nama je sada dobra stvar što je pokretanjem stečaja onemogućena zapljena imovine. Imali smo situacije da su sudovi donosili presude, a ljudi su na osnovu toga dolazili i plijenili imovinu", izjavio je predsjednik Sindikata Konjuha Mevludin Trakić.

Postoje strateški partneri

Radnici su u proteklom periodu sve nade polagali u strateškog partnera Behnama Azada iz Azerbejdžana čija je nakana kupovine većinskog paketa dionica bila poznata još u oktobru prošle godine, kada je ohrabrenje dobio i od premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića. 

Azad je do marta ove godine otkupio dionice dotad najkrupnijeg dioničara Konjuha i postao vlasnik nešto više od 12 posto kapitala.

Međutim, iako je iskazao interesovanje za nastavak kupovine dionica, čime bi i postao većinski vlasnik ovog prijeratnog privrednog giganta, Azad je prekinuo kupovinu dionica, najvjerovatnije zbog neriješenih dugovanja Konjuha prema drugim subjektima.

Pored Azada, kao veći dioničari Konjuha navode se još i Slovenac Ivan Avbar, koji posjeduje 9,9 posto dionica, te Gordana Piljić sa 7,1 i Elvir Muslim sa 3,9 posto.

"Određeni strateški partneri postoje i oni su spremni na pregovore, a šta će se dalje dešavati vidjet ćemo na sjednici Skupštine povjerilaca", dodao je Trakić.

Kroz hale ovog nekadašnjeg giganta dnevno je prolazilo više od hiljadu radnika. U proteklih pet godina fabriku je napustilo njih blizu 800. Danas ih je ostalo 267 od kojih je 237 na evidenciji Zavoda za zapošljavanje TK.

"Dogovorili smo se sa stečajnim upravnikom da, kako se bude pojavljivao posao tako ćemo i povlačiti ljude s biroa. Naše puno povjerenje ima stečajni upravnik koji znamo šta je sve učinio za Ditu. Na kraju šta će biti sa nama vrijeme će pokazati, ali još jednom ponavljam, nadamo se pozitivnom ishodu", zaključio je Trakić.
 

Ne propustite