Godišnjica zločina nad Bošnjacima u Stupnom Dolu kod Vareša

Bosna i Hercegovina
Godišnjica zločina nad Bošnjacima u Stupnom Dolu kod Vareša
Hrvatske snage 23. oktobra 1993. godine ubile su 38 bošnjačkih civila i vojnika u selu Stupni Do u općini Vareš, podsjeća bh. novinska agecnija Patria (NAP). Zapovjednik hrvatskih snaga Ivica Rajić priznao je krivnju pred Tribunalom i kazao kako nije trebalo doći do masakra. - Te žrtve bile su nepotrebne baš kao i rat između dva prijateljska naroda. Obiteljima stradalih upućujem ispriku, za svu bol koju trpe zbog gubitka svojih najmilijih – rekao je Rajić pred Tribunalom.

Hrvatske snage 23. oktobra 1993. godine ubile su 38 bošnjačkih civila i vojnika u selu Stupni Do u općini Vareš. 

Zapovjednik hrvatskih snaga Ivica Rajić priznao je krivnju pred Tribunalom i kazao kako nije trebalo doći do masakra.

- Te žrtve bile su nepotrebne baš kao i rat između dva prijateljska naroda. Obiteljima stradalih upućujem ispriku, za svu bol koju trpe zbog gubitka svojih najmilijih – rekao je Rajić pred Tribunalom.

- Sve te žrtve zaslužuju istinu i pravdu – dodao je Rajić.

Rajić je sa 200-tinjak vojnika HVO-a stigao u Vareš, među njima i jedinice iz Kiseljaka 'Maturice' i 'Apostoli'. Slobodan Praljak, general hrvatske vojske, naredio mu je da "sredi situaciju u Varešu" te da "ne pokaže milosti ni prema nikome". Stupni Dol je tada brojao oko 250 stanovnika, od kojih su 35 bili vojnici.

Jedinica HVO-a ušla je u selo i napala tamošnje vojnike Armije BiH i civile. Rajić je potom svojim ljudima naredio pretraživanje bošnjačkih kuća i skupljanja svih vojno sposobnih muškaraca kako bi ih zadržali. Ni snage UNPROFOR-a, niti promatrači Europske unije, tri dana nisu uspjeli ući u selo i ispitati tačnost tvrdnji o zločinima.

Prema mnogim medijskim izvještajima, osim što je selo Stupni Do imalo stratešku važnost, bilo je središte za krijumčarenje robe između tri zaraćene strane. Hrvati su navodno uzimali postotak od trgovine, a kad su zatražili bitno veći postotak, Bošnjaci su odbili platiti. Napad na Stupni Do nije bila službena akcija HVO-a, već su ga poduzeli pripadnici HVO-a koji su, poput Ivice Rajića, duboko ogrezli u krijumčarenje na crnom tržištu.

Dvanaest seljaka je natjerano u štalu koju je HVO zapalio, ali su uspijeli pobjeći. Ipak, nekolicina leševa je nađeno zapaljeno u njihovim kućama. Gotovo cijelo selo je bilo razrušeno. Od 38 žrtava, samo su šestero bili vojnici. Kaznu za zločine u Stupnom Dolu izdržava Dominik Illijašević Como. Kaznu služi u zatvoru u Hrvatskoj. 

Ne propustite