Petnaestogodišnja mladenka koja je bila prisiljena da se uda umrla na porođaju

Svijet
Petnaestogodišnja mladenka koja je bila prisiljena da se uda umrla na porođaju
Petnaestogodišnja djevojčica Derya B. koja je bila prisiljena da se uda, preminula je tokom porođaja zbog krvarenja u mozgu. Prema navodima Huriyet Daily Newsa, Derya B. je udata u okviru religiozne ceremonije i trebala je postati majka u 15. godini. Preminula je od komplikacija tokom porođaja u bolnici Batman, a ljekari su rekli da je njeno tijelo bilo premlado za takav napor.

Petnaestogodišnja djevojčica Derya B. koja je bila prisiljena da se uda, preminula je tokom porođaja zbog krvarenja u mozgu.
Prema navodima Huriyet Daily Newsa, Derya B. je udata u okviru religiozne ceremonije i trebala je postati majka u 15. godini. Preminula je od komplikacija tokom porođaja u bolnici Batman, a ljekari su rekli da je njeno tijelo bilo premlado za takav napor. 

"Opasno je za djevojčice da ostanu trudne. Stopa smrtnosti je znatno veća nego kod trudnoća u adolescenciji. Rizik od visokog pritiska, preranog porođaja i intervencije na porođaju je mnogo veći. Djevojčice nisu psihički zrele niti su njihovi organi fizički formirani za to", rekao je ekspert za ginekologiju Aydan Biri.

Prema navodima udruženja "Djevojčice ne mladenke", blizu 15 miliona djevojčica se uda prije 18. godine. Ujedinjeni narodi objavili su kako jedna žena umre na porođaju sve dvije minute. 

Prošle sedmice objavljena je vijest da je 12-godišnja djevojčica iz Kine Lan Lan trudna tri mjeseca nakon što su je roditelji prodali i prisilno udali za 4.000 eura. Roditelji su joj uhapšeni nakon što su policija i ljekari razgovarali s djevojčicom u bolnici.

Ne propustite