Trgovci prestali prodavati opasni mobitel, Samsung zaustavio proizvodnju

Nauka i tehnologija
Trgovci prestali prodavati opasni mobitel, Samsung zaustavio proizvodnju
Nakon najmanje sedam požara ili eksplozija 'sigurnih' Samsung Galaxy Note 7 mobitela u proteklom tjednu, tvrtka je prekinula proizvodnju tog modela a telekom kompanije u SAD-u prestale su ga prodavati.

U proteklih sedam dana mediji su prikupili čak sedam ozbiljnih slučajeva u kojima je došlo do životne opasnosti ili ozljede zbog zapaljenja ili eksplozije baterije na Note 7 modelu. U svim prijavljenim slučajevima, radilo se o zamijenjenom uređaju, za koji je tvrtka tvrdila da je siguran. Jučer se u Minnesoti Note 7 zapalio u ruci 13-godišnje djevojčice i rastopio zaštitnu navlaku, a djevojčica je zadobila opekline na ruci. Ženi na Tajvanu Note 7 eksplodirao je u džepu od hlača dok je šetala psa.

U Virginiji, vlasniku se Note 7 zapalio u ranim jutarnjim satima dok je ležao odložen na noćnom ormariću. U Teksasu, mobitel se zapalio na stolu u restoranu dok je vlasnik ručao s kćeri. U Kentuckyju, prije šest dana, mobitel se zapalio usred noći i gotovo ugušio vlasnika dimom dok je spavao. Vlasnik je završio u bolnici, gdje je povraćao crnilo, a dijagnosticiran mu je akutni bronhitis. Za ovaj slučaj doznalo se tek prije jednog dana, iako se dogodio prije nego što je Note 7 uzrokovao požar u avionu Southwest Airlinesa.

Slučaj iz Kentuckyja poseban je jer je vlasnik kontaktirao Samsung, i imao je osjećaj da mu pokušavaju pomoći, no onda je dobio SMS od samsungovog djelatnika koji je mislio da se javlja kolegi: 'Mogu ga pokušati usporiti ako mislimo da je bitno, ili ćemo ga samo pustiti da učini što prijeti da će učiniti, i vidjeti hoće li to stvarno učiniti', pisalo je u poruci, koju je vlasnik potom proslijedio medijima.

Samsung se zadnji put obratio javnosti prije tri dana, u službenom saopćenju u kojem je stajalo kako tvrtka razumije zabrinutost telekom tvrtki i kupaca. 'Ako zaključimo da postoji problem sa sigurnosti, smjesta ćemo poduzeti korake da riješimo tu situaciju.'

Ali, prodavači u SAD-u su odlučili kako neće čekati Samsungovo rješenje situacije, već su prestali prodavati Note 7. Nekoliko telekom operatera također već nudi povrat novca korisnicima koji su kupili Note 7. Korejska novinska agencija Yonhap javila je danas ujutro kako je Samsung privremeno zaustavio proizvodnju Galaxy Note 7 modela, no informaciju je doznala od službenog dobavljača.

Samsung se danas ujutro oglasio saopćenjem u kojem tvrdi kako je 'prilagodio' proizvodnju Note 7 modela kako bi osigurao sigurnost nakon vijesti da se i zamijenjeni mobiteli pregrijavaju. Tvrtka nije potvrdila vijest o privremenom prekidu proizvodnje.

(jutarnji.hr)

Ne propustite