Tajno oružje Zlatana Ibrahimovića

Drugi pišu
Tajno oružje Zlatana Ibrahimovića
Kada je potpisao za Manchester United, Zlatan Ibrahimović postao je jedno od najstarijih pojačanja ekipe čiji renome ide silaznom putanjom nakon odustupanaj Alexa Fergusona sa kormila ekipe.

Kada je potpisao za Manchester United, Zlatan Ibrahimović postao je jedno od najstarijih pojačanja ekipe čiji renome ide silaznom putanjom nakon odustupanaj Alexa Fergusona sa kormila ekipe.

David Moyes, Lois van Gaal, srozali su ugled kluba, a sada Mourinho ima zadatak da to sve popravi. Ibrahimović mu je tajno oružje, a kada je Zlatan potpisao - sa sobom u United je doveo svoje tajno oružje.

Prvo je postao igrač sa najboljim rezultatima na zdravstvenom pregledu, a na tome može zahvaliti Dariju Fortu - svom fitnes treneru koji je godinama oblikovao fenomen igre i figure Zlatana Ibrahimovića.

Šveđanin balkanskih korijena je u ponedjeljak napunio 35 godina, a u narednim redovima slijedi priča kako popularni Ibraka i u poznim igračkim godinama uspjeva biti fit.

Ibrahimović je pod Mourinhom imao težak pripremni period, putovanje u Kinu, pa povratak u Evropu. Trikovi, golovi i pobjednički mentalitet je nešto što je Ibra prenio u United iz prethodnih klubova.

Dario Fort je njegova sjenka. On je tamo gdje je i Ibrahimović, a zahvaljujući duhu koji je Ibrahimović unio u ekipu - svi ostali igrači sada su posvećeni sami sebi i onome zbog čega igraju fudbal, pobjedi.

Ibrahimović u nogama ima više od 750 profesionalnih utakmica, a i dalje je na terenu kao u najboljim danima, i među najboljima u Evropi, možda i svih vremena. Ibrahimovićev zadatak je da izvuče najbolje iz saigrača, a Fortov zadatak je da prethodno izvuče najbolje iz Ibrahimovića.

000-par7295752

Bliski prijatelji - koji uživaju puno Mourinhovo povjerenje

Njih dvojica su dugogodišnji prijatelji, a zajedno rade po specijalnom režimu danima i sedmicama pred okršaje. Fort ne sjedi na klupi pored Mourinha, ali je od ranih jutarnjih sati zajedno sa Steveom McNallyjem i Neilom Houghom radi na fizičkoj kondiciji i pripremi igrača Uniteda, sa posebnim fokusom na Zlatana Ibrahimovića.

Fort je Italijan koji je radio u akademiji AC Milana prije nego se sprijateljio sa Ibrahimovićem. Sada Ibrahimović ne ide nigdje bez njega. Upravo zahvaljujući Fortu - najteža povreda koju je Ibraka imao zaliječena je za 45 dana. Jer Fort je kao i Ibrahimović - sve radi do perfekcije.

Za pet godina od Ibrahimovića je napravio planinu snage, s kojom se ne mogu mjeriti niti deceniju mlađi igrači. Kod Forta ne postoje dosadni trbušnjaci ili sklekovi, nego poseban plan i program koji Ibrahimović slijepo slijedi. Njih dvojica treniraju na dnevnoj bazi, a posebnu pažnju Fort posvećuje oporavcima nakon odigranih utakmica. Traka za trčanje, pa dizanje laganih tegova i slične finese su Fortov način da Ibrahimović u svaku utakmicu uđe spreman i sa 100 procentnom snagom.

Ibrahimović je uvijek težio da mu trener fizičke snage i doktor budu najbolji prijatelji. Fort je zajedno sa Ibrahimovićem u julu iz PSG-a prešao u United, i to je praksa još od AC Milana - kada je Zlatan shvatio sve beneficije koje treniranje sa ovim ličnim trenerom donose.

Ibrahimović kaže da je Fort razlog što je postigao 113 golova u 117 mečeva koliko je odigrao u Ligue 1 u dresu PSG-a. Fort je tako ojačao i Marca Verrattija, te je vrlo izgledno da će Italijan naredne sezone već poći stopama svog bivšeg saigrača iz PSG-a, odnosno na Old Trafford. 

Da to ovako kažemo - jedan od preduslova da Ibrahimović pređe negdje jeste da i Fort ide sa njim, jer Ibrahimović Forta više cijeni od bilo kojeg klupskog kolege. Ipak, uz Forta dolazi i kontroverza.

14519788-1131409773609388-8024520944346437588-n

Naime, on i lični trener Thiaga Silve, Marcelo Pereira su bila dva najomraženija lika na Parku prinčeva u Parizu. Zbog čega, nije obznanjeno. S druge strane, na Old Traffordu nema takvih problema, jer Mourinho vjeruje onome kome vjeruje i Ibrahimović. Kada Ibraka zatraži pauzu od četiri dana - to je zato što je Fort tražio pauzu od četiri dana za svoj 'najveći projekat' i životno djelo. 

Fort je i razlog zbog čega će Ibrahimović produžiti svoj jednogodišnji ugovor sa Unitedom, jer za njega vjeruju da u čovjeka koji se nalazi na zalasku karijere može unijeti duh dvadesetogodišnjaka. Valjda zato i Ander Herrera kaže da Ibrahimović izgleda kao da mu je 28.

Ostatak sezone će dokazati koliko je ovaj tekst ispravan.

Ne propustite