Dodikovi advokati traže odgodu saslušanja

Aktuelno
Dodikovi advokati traže odgodu saslušanja
Advokatski tim Milorada Dodika od Tužilaštvu BiH zatražio je da se odgodi saslušanje predsjednika RS, na koje je pozvan zbog organizovanja referenduma o Danu Republike.

Advokatski tim Milorada Dodika zatražio je od Tužilaštvu BiH da se odgodi Dodikovo saslušanje, na koje je pozvan zbog organizovanja referenduma o Danu Republike. Saslušanje je zakazano za ponedjeljak, 3. oktobar,

Advokat Goran Bubić kazao da je odlaganje zatraženo iz poznatih razloga, koje je Dodik već iznio u javnost, pišu banjalučke Nezavisne novine, prenosi Tanjug.

Dodao je da ni njima odgovor iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine na ovaj zahtjev nije poznat.

"Ne znam šta će dalje uraditi Tužilaštvo", rekao je Bubić tom banjalučkom dnevniku.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine odbili su otkriti kakav će njihov odgovor biti na ovaj zahtjev.

Bez komentara Tužilaštva
Komentar nisu imali ni na zahtjev za odlaganje saslušanja, a ni na najavljene proteste 3. oktobra ispred ove institucije.

Dodik je u četvrtak, nakon sjednica Predsjedništva i Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata, na čijem je čelu, ponovio da će se na poziv Tužilaštva Bosne i Hercegovine odazvati, ali da ne želi ići u Sarajevo.

On je izrazio spremnost da se obrati putem video-linka, ili s bilo koje lokacije u RS-u.

I na ovo su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine bili bez komentara.

Referendum o Danu RS-a održan je ranije ovog mjeseca, uprkos odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovina o neustavnosti njegovog organiziranja.

Na dnevnom redu 100. plenarne sjednice Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je Rješenje o neizvršenju odluka suda koje se odnosi na Odluku o ustavnosti Zakona o praznicima RS-a.

Osuda referenduma
Entitetska Komisija za sprovođenje referenduma saopćila je da je na referendum o 9. januaru kao Danu RS-a izašlo 55,77 posto birača u RS-u, a podrška među onima koji su se odazvali pozivu na izjašnjavanje iznosila je 99,8 posto.

Organiziranje referenduma su osudile sve institucije međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, među kojima visoki predstavnik Valentin Inzko, kao i Ambasada SAD-a u Sarajevu.

Organiziranje referenduma osudio je i američki State Department.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je ranije kako će se Dodik i svi drugi koji su odgovorni za organiziranje referenduma o Danu RS-a morati suočiti s posljedicama tog protivustavnog i nezakonitog postupka.

Ne propustite