Kultura: Sutra počinje 56. izdanje: MESS brani bh. pozorište

Kultura
Kultura: Sutra počinje 56. izdanje: MESS brani bh. pozorište
Ovogodišnji MESS, predstavljen fotografijom kontroverznog američkog političara Donalda Trumpa, od 30. septembra do 9. oktobra, ugostit će 19 predstava iz 16 zemalja.

Sve je spremno za početak ovogodišnjeg 56. izdanja Internacionalnog teatarskog festivala MESS, potvrdili su organizatori na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu. Ovogodišnji MESS, predstavljen fotografijom kontroverznog američkog političara Donalda Trumpa, od 30. septembra do 9. oktobra, ugostit će 19 predstava iz 16 zemalja.

Kroz deset festivalskih dana, publika će u okviru glavnog programa moći pogledati 19 predstava, dok će četiri dodatne igrati u okviru programa MESS OFF, uz promocije knjiga, performanse i panel diskusije.
 
Važnost festivala

Na važnost ovog međunarodnog festivala u glavnom gradu BiH podsjetio je direktor MESS-a Nihad Kreševljaković.

"Novinare bih želio zamoliti da nam pomognete da narednih dana kroz medije ispričamo priču o važnosti festivala koje Sarajevo i BiH imaju. Svjesni smo da se kroz odnos prema kulturi i umjetnosti pokazuje odnos i prema nama kao građanima i građankama BiH. Vjerujem da danas na nekim važnim funkcijma imamo ljude koji su svjesni odgovornosti koju svi skupa u ovom poludjelom svijetu imamo pred budućnošću nas samih i svijeta", naglasio je Kreševljaković.

Pored ostalih, publici će biti predstavljena predstava "Ispravak" iz Republike Češke, "Galeb" iz Mađarske, "Konferencija ptica" iz Slovenije, "Gorski divovi" iz Italije, "Galeb" iz Litvanije, "Zvuk vatre" iz Meksika, "Forecasting" iz Francuske, "Rodoljupci" iz Srbije, "Einsteinovi snovi" iz Makedonije, "Tri zime" iz Hrvatske i druge.

Iz BiH pred publikom će zaigrati glumačka postavka predstave "Žaba" i "Mi smo oni na koje su vas roditelji upozoravali". Festival počinje sutra navečer u Sarajevskom ratnom teatru koreografskom predstavom “Ispravak“, češkog reditelja Jirija Havelke.
 
Fokus na mladima

Festival će sutra otvoriti bh. glumica Vedrana Seksan iza koje je uspješna teatarska godina, rekla je Selma Spahić, selektorica Festivala.

"Fokus je na mladim nadama, i onim etabliranim umjetnicima. Ovogodišnji festival će otvoriti Vedrana Seksan koja je imala impresivnu teatarsku godinu. Činjenica da je jedna bh. glumica imala premijeru u teatru u Minhenu, to je jedna od velikih vijest za ovu državu, bila je na festivalima, i ona će na čast MESS-u otvoriti Festival", rekla je Spahić.
 
Da festival MESS predstavlja vodeću ulogu teatra, kako u zemlji, tako i u regiji, naglasio je Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo.

"MESS je suština, srž teatra, ne samo bh. već i regionalnog, to svi znamo jer i drugi nam govore o tome. Ono što ćemo uraditi jeste da ćemo intenzivno pojačati rad MESS-a, u svakom smislu", naglasio je najavivši kako će Ministarstvo nastaviti sa ulaganjima u Festival.

"Mislim da trebamo raditi na MESS-u jer on brani naše pozorište, a to mnogi zanemaruju", poručio je Kurić.
 
(AA/mr)

 

Ne propustite