U Hadžićima otvoren novi pogon za proizvodnju izolacione vune

Bosna i Hercegovina
U Hadžićima otvoren novi pogon za proizvodnju izolacione vune
Iz Općine Hadžići stiže pozitivna vijest. Otvoren je novi pogon za proizvodnju izolacione vune bh. firme Wool Line.

Iz Općine Hadžići stiže pozitivna vijest. Otvoren je novi pogon za proizvodnju izolacione vune bh. firme Wool Line. Direktor te kompanije Bahrudin Bojčić izjavio je Feni da je riječ o inovativnom projektu koji bi trebao potaći razvoj ruralnih područja i da bi direktnu korist trebalo imati oko 20.000 uzgajivača ovaca.


Istakao je da je riječ o modernom pogonu u kojem se koristi švicarska tehnologija za proizvodnju izolacije od ovčije vune koja je prva te vrste na Balkanu. Bojčić je rekao da će u direktnoj proizvodnji biti zaposleno šest radnika, a da će 20 kooperanata na terenu skupljati sirovinu.
Taj prirodni izolacioni materijal je bolji od stiropora i staklene vune budući da ima oko 20 posto bolje karakteristike, a za oko 30 posto pruža bolju zvučnu izolaciju.


Planirano je da u narednoj sezoni šišanja, od aprila do augusta, bude otkupljena cjelokupna količina sirovina s područja BiH, što je između 1.500 i 2.000 tona neoprane vune, te da se izolacioni materijal uskoro nađe na tržištu zapadne Evrope.


Pogon su otvorili ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi i načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović.

 

izvor: fena

 

Ne propustite