Kako djeci podići imunitet za zdravu jesen

Mame i bebe
Kako djeci podići imunitet za zdravu jesen
Dolaskom hladnijih dana pojava prehlada i raznih drugih infekcija sve je češća. Donosimo nekoliko savjeta za očuvanje zdravlja djece tijekom hladnijih dana, koje već svi znamo, ali nije na odmet sve još jednom ponoviti.

Dolaskom hladnijih dana pojava prehlada i raznih drugih infekcija sve je češća. Donosimo nekoliko savjeta za očuvanje zdravlja djece tijekom hladnijih dana, koje već svi znamo, ali nije na odmet sve još jednom ponoviti.

Pranje ruku štiti virusa i bakterija

Pravilo da se ruke peru često i temeljito vrijedi cijele godine, no dolaskom hladnijih dana higijena ruku je još važnija jer smo okruženi s više virusa i bakterija. Pranje ruku vrlo je jednostavna, ali najučinkovitija metoda prevencije protiv mnogih zaraza i infekcija koje prenosimo u najvećem broju slučajeva rukama. Ako djeci svakodnevni tempo ne omogućava pristup toaletima, neka imaju uz sebe gel za dezinfekciju ruku ili dezinfekcijske maramice.

 Thinkstock
Potičite ih na tjelovježbu

Jasno je ko dan, da hladni dani ne ide baš na ruku aktivnostima na otvorenom. Vani je hladno, dani su kraći i često pada kiša. Bez obzira na to, pokušajte dijete poticati na aktivnosti. Tjelovježba će im poboljšati imunitet, napuniti ih energijom i pomoći im u koncentraciji i učenju. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da bi djeca trebala biti fizički aktivna barem 60 minuta dnevno. Ako nemate ideja kako ih aktivirati, razmislite o sljedećim prijedlozima: školski sport, izvanškolske sportske aktivnosti, šetanje psa, pomoć u kući,  šetanje, plesanje.

Pripremajte sezonske namirnice

Naš organizam evolucijski je programiran da to shvaća, pa će se zadovoljiti malo “težom” hranom, jer mu ona i treba da se obrani od hladnoće i bolesti te napuni energijom. Vrlo je važno da, kao i tijekom cijele godine djeca, ne preskaču doručak, da ih uključite u pripremanje obroka i kuhanje te da jedete barem jedan obrok dnevno svi zajedno, kao obitelj. U nedostatku svježih namirnica, dovoljno će zdravo biti  kuhati sezonske namirnice.

Evo nekoliko ideja: kiseli i svježi kupus, žitarice (leća, hajdina kaša, smeđa riža, ječam), variva, voćni kompoti, palenta, juhe, maneštre, kiseljeno povrće, suho voće, meso peradi i sl. Preporuka stručnjaka je da se jede više cjelovitih žitarica koje su bogate vitaminima i mineralima, a u obroke svakako ubacite i prirodne saveznike imuniteta kao što je češnjak.  

Važno je koliko spavaju


Kad dođe jesen dani su i brže pada mrak, ali zabluda je da će zbog toga klinci htjeti ranije ići u krevet. Njima je sasvim svejedno igraju li se vani ili u sobi, ali spavanje je uvijek neprijatelj broj jedan. Ipak, djeca trebaju oko 10 sati sna u komadu, pa bi trebalo paziti da se ta rutina ne prekida.

Ukoliko im manjka sna, riskiramo da popuste u školi, da se pojave neki problemi u ponašanju, u prehrani i metabolizmu.

Zaštite lice kremom i pazite na unos vode

Neki mališani jednostavno ne vole kape i rukavice, a nadasve mrze nositi šalove, ali kad dođe zima to je jednostavno nužno. Pazite da djeca nikada ne izlaze iz kuće nepokrivenih dijelova tijela. Pazite da nose potkošulje i da im odjeća nije mokra. Ukoliko je potrebno, zaštitite kožu lica kremicom, a usnice balzamom za zaštitu od isušivanja. Djeca često oblizuju usne i sline više od odraslih, pa i blagi naleti vjetra mogu izazvati pucanje slojeva kože na usnama i oko usta.

 
Bez obzira što se žeđ ne manifestira tako očito i snažno kao ljeti, vrlo je važno i tokom jeseni i zime opskrbljivati tijelo vodom. Stoga spakirajte mališanima vodu i u vrtić i školu. Podsjetite ih da tijekom učenja, razmišljanja i raznih aktivnosti tijelo itekako troši vodu, pa ju je vrlo važno nadomjestiti novom.

Nadomjesci prehrani, vitamini u bombonima, tableticama, sirupima ili prašku, nisu loša ideja. Iako bi najidealnije bilo da djeca dobiju sve potrebne vitamine i minerale preko prehrane, nije na odmet pribaviti im i ponuditi vitaminske dodatke. Oni im ne mogu štetiti ako se uzimaju prema propisanim dozama te im mogu ojačati imunitet da se lakše odupre klicama, bakterijama i virusima. Svakako se prije kupnje posavjetujte oko vitaminskih dodataka i s pedijatrom ili djetetovim liječnikom opće prakse.

Ne propustite