Nekad i sad: Žene u Iranu su se ovako odijevale sedamdesetih

Nekad i Sad
Nekad i sad: Žene u Iranu su se ovako odijevale sedamdesetih
Nametnuti način odijevanja u Iranu je počeo s Islamskom revolucijom 1979. godine.

Nametnuti način odijevanja u Iranu je počeo s Islamskom revolucijom 1979. godine. Od tada žene moraju biti pokrivene, a prije toga su hodale vrlo oskudno odjevene.

Na iranskoj držanoj televiziji objavljeno je kako je tamošnja policija zatvorila je više od 800 trgovina jer su, po njihovoj procjeni, prodavale nekonvencionalnu i neprikladnu odjeću. 

Radi se o komadima koji previše odišu zapadnjačkim stilom te o ženskoj odjeći koja odstupa od strogih islamskih pravila. Također, smeta im prodaja rabljene odjeće jer je smatraju nehigijenskom. 

Moderna žena u današenjm Iranu Nametnuti način odijevanja u Iranu je počeo s Islamskom revolucijom 1979. godine. Od tada žene moraju biti pokrivene od glave do pete, a odjeća mora biti široka. Na glavi obavezno moraju imati marame. I sad, ne bi vjerovali kako se u toj državi prije živjelo. Iran je bio sekularna, moderna država u kojoj su žene i muškarci pratili svjetsku modu. U 70-ima pokazivanje kože nije bilo neobično ni strano, a pogotovo ne moralno neprihvatljivo čemu svjedoče i stranice iz starih časopisa ili omoti gramofonskih ploča.

naslovn1
Žene su slobodno nosile čak i minice, a hodanje s dubokim dekolteom ili golim leđima bilo je sasvim normalna pojava. Iranke su u to vrijeme rado isticale svoju ljepotu izazovnom odjećom jarkih boja, a niti šminkanje im nije bilo strano. Svoje modne avan

ture u Iranu jednom se prilikom prisjetila i pokojna Žuži Jelinek, žena koju su zvali i hrvatskom Coco Chanel. Planirala je tamo napraviti modnu reviju, ali imala je problem - kako pronaći manekenke, odnosno žene koje su se spremne pomalo razgolititi. No, Žuži se, kao i uvijek, odlično snašla. 

naslovna2

 - U Teheranu sam napravila modu reviju tako da sam za manekenke unajmila prostitutke. Rekla sam našem veleposlaniku koji me prepoznao iz partizanje: “Kaj?! One budu šutele. Šuteli budu i muškarci, a žene ih ionako ne poznaju." Nakon modne revije veleposlanik mi je rekao: "Znaš, Žuži ti si od ovih prostitutki napravila dame" - ispričala je Žuži Jelinek tijekom jednog intervjua.  

Iranska žena danas.

naslovna3

 

Ne propustite