Sjećanje na jednu od najpopularnijih jugoslovenskih pjevačica: 'Šuti moj dječače plavi' (FOTO)

Nostalgija
Sjećanje na jednu od najpopularnijih jugoslovenskih pjevačica: 'Šuti moj dječače plavi' (FOTO)
Đurđica Barlović preminula je sa samo 42 godine, od posljedica srčanog udara. Njene kolege iz grupe "Novi fosili", u kojoj je bila prva pjevačica, sjećaju je se sa puno ljubavi.

Đurđica Barlović preminula je sa samo 42 godine, od posljedica srčanog udara. Njene kolege iz grupe "Novi fosili", u kojoj je bila prva pjevačica, sjećaju je se sa puno ljubavi.

"Đurđica je bila predivna osoba, izvrsna pjevačica i prava prijateljica. Imala je zaista božanski glas. Svi je se jako često sjetimo", rekli su Vladimir Kočiš Zec, Marinko Colnago i pjevačica koja ju je naslijedila u grupi, Sanja Doležal.

Rajko Dujmić prisjetio se njihovih zajedničkih početaka.

"Đurđica je s prvom postavom, Mokom, Marinkom i sa mnom bila od samog početka do trenutka našeg uspona. Po njoj su pisane pjesme jer je imala izuzetan raspon glasa. Imala je takozvanu srebrnastu boju glasa koja je vrlo rijetka, a koja je veza između soprana i tenora. Istovremeno je bila vodeći vokal, a imala je karakteristične 's' i 'š' glasove u izgovoru što je osvojilo djecu. Kad je, recimo, govorila neku ozbiljnu i tešku stvar, zbog tog izgovora ljudi su to lakše primili. Ona je olakšavala život kroz način na koji je izgovarala riječi i neka slova što je bilo jako šarmantno i simpatično. Kad je odlučila da više neće pjevati sa nama jer smo imali strašan tempo, budući da smo svirali svaki dan po jedan, ako ne i dva koncerta, bila je izuzetno poštena, jer su se ona i Sanja Doležal zamijenile na bini. Nije bila egoistična u smislu - e sad vam neću pomoći, nego baš obrnuto. Kasnije sam radio s njom i napravio joj jednu pjesmu na koju sam jako ponosan, 'Sestro, sestrice'. Da kojim slučajem nije otišla prerano, mislim da bih danas s njom napravio verziju Novih fosila koja bi trajala ko zna do kada", ispričao je Rajko.

Đurđica je uvek u njegovim mislima te se često i rado priseća dogodovština koje su zajedno prošli.

"Nikad neću zaboraviti to da smo uvijek ona i ja bili par koji nosi opremu, zvučnike jer smo bili jednako visoki. Nisam je mogao nositi s Mokom ili Marinkom jer bi onda sav teret bio na meni, budući da u to vreme nije bilo tehničara, nego smo svi morali tegliti instrumente. Kad smo, na primjer, igrali fudbal s Balaševićevim bendom ili Sedmoricom mladih, uvijek je Đurđica stajala na golu tako da se niko nije usudio da šutira na taj gol", prisjetio se kroz smeh Rajko.

Đurđica Barlović je najveću je popularnost stekla kao prva pjevačica Novih fosila s kojima je provela razdoblje od 1976. do 1983. godine. Nakon odlaska iz grupe, nastavila je solo karijeru često nastupajući na festivalima. Objavila je četiri albuma: "Đurđica", "Za tebe ću...", "Ti si to moje nešto", "Da odmorim dušu".

Đurđica je otpevala neke od najvećih hitova Novih fosila koji se i danas rado slušaju, kao što su "Da te ne volim", "Najdraže moje", "Šuti, moj dječače plavi", "Saša", "Plava košulja", "Tonka".

Iz grupe je izašla kako bi se posvetila porodici, suprugu i dvojici sinova, a 1984. godine vratila se na scenu, nakon čega je objavila četiri solo albuma.

27. augusta 1992. iznenadna smrt preduhitrila je Đurđicin peti album, a 1993. godine posthumno je objavljen album "Nedovršena priča" na kojem se nalaze najpoznatije pjesme iz njene karijere.


(tportal.hr)

Ne propustite