Rudar u nedjelju teško povrijeđen u RMU Breza, uprava pokušala zataškati nesreću

Aktuelno
Rudar u nedjelju teško povrijeđen u RMU Breza, uprava pokušala zataškati nesreću
Mladi rudar iz Breze teško je povrijeđen u nesreći, koja se desila u Rudniku mrkog uglja „Breza“, u nedjelju rano ujutro... U tom trenutku, u rudniku nije bilo kisika te radniku nije mogla biti pružena prva pomoć. Njegov brat Samir Avdukić tvrdi kako Uprava rudnika želi zataškati nesreću jer bi naštetila ugledu kandidata za predstojeće lokalne izbore.

Mladi rudar iz Breze teško je povrijeđen u nesreći, koja se desila u Rudniku mrkog uglja „Breza“, u nedjelju rano ujutro. Riječ je o dvadesetjednogodišnjem Amiru Avdukiću, kojeg je, kako saznajemo, udario drveni stub leđa i onemogućio mu disanje.

U tom trenutku, u rudniku nije bilo kisika te radniku nije mogla biti pružena prva pomoć. On se trenutno nalazi na Kliničkom centru u Sarajevu, gdje mu se ljakari već treći dan bore za život. Prema dostupnim informacijama mladi rudar je još uvijek životno ugrožen.

Njegov brat Samir Avdukić potvrdio je za Klix.ba kako je Uprava rudnika pokušala zataškati nesreću jer bi naštetila ugledu kandidata za predstojeće lokalne izbore.

Direktor RMU Breza Ćamil Zaimović potvrdio je medijima da se nesreća desila u trećoj smjeni, i da nadzorne službe vrše uviđaj.

Zaimović je rekao da je prostorija u kojoj je nastradao rudar bila prozračna, sa svježim zrakom, te nije bilo potrebe za upotrebom samospasa. Jedan od uzroka zbog koji se rudar nalazi u teškom stanju spominje se upravo to da nije na vrijeme dobio kisik.

Zaimović je rekao da su ljekari iz Doma zdravlja u Brezi sišli 800 metara u jamu, kako bi pomogli unesrećenom rudaru, čime su rizikovali i svoje živote.

On je zahvalio doktoru Mirzi Ahmedspahiću i medicinskoj sestri Edini Avdukić, koji su u jamu sišli u običnoj ljekarskoj uniformi.

- Rudar je dobio adekvatnu pomoć. Ljekari su učinili sve što su mogli. Transport unesrećenog do Sarajeva također je obavljen u rekordnom roku – rekao je Zaimović, javlja Patrija.

Predsjednik sindikata RMU Breze Arif Šabanović kazao je da je u ovom trenutku sa porodicom nastradalog, ali da vijesti s KCUS-a, nažalost, nisu optimistične.

Ne propustite