Riječi koje imaju veliki uticaj na budućnost veze

Ljubav
Riječi koje imaju veliki uticaj na budućnost veze
Naučite pet riječi koje doprinose povjerenju, povezanosti i intimnosti u vezi i braku. Riječi koje izgovaramo svaki dan mogu imati snažan efekat i posljedice.

Naučite pet riječi koje doprinose povjerenju, povezanosti i intimnosti u vezi i braku. Riječi koje izgovaramo svaki dan mogu imati snažan efekat i posljedice.

Znate li kako da komunicirate s partnerom tako da podstičete povjerenje, povezanost i intimnost? Provjerite koje riječi treba da budu dio vaše svakodnevice!

1. Molim!
U dugoj vezi lako je zaboraviti da kažete "hvala". Kada koristite ovu riječ partneru dajete do znanja da je u pitanju molba, a ne zahtjev ili pokušaj kontrolisanja. Tokom godina, partneri počnu da pretpostavljaju da mogu drugoj strani reći i “narediti” bilo šta, bez korištenja riječi "molim te". Ipak, pristojnost i poštovanje su važni čak i i ako više ne pamtite zajednički staž.

2. Hvala!
Ova riječ pokazuje da cjenite partnera i da ga uvažavate. Ono što stoji iza riječi hvala, pozitivno transformiše vašu vezu i čini je snažnom. Svi želimo da nas cijene i često se riječ hvala ne izgovara dovoljno.

3. Oprosti!
Treba da budete spremni da preuzmete odgovornost za svoja djela i riječi ako ste njima povrijedili partnera. Svjesno ili nesvjesno grešimo, i to često. Kada se potrudite da priznate grešku i njen učinak i pokažete da vam je zaista stalo, proces izlječenja odnosa je brži i dovodi do veće povezanosti.

4. Volim!
Recite partneru šta volite na njemu, često. Nikome ne smeta da čuje šta se drugima sviđa na nama. Time fokus zadržavate na dobrim stvarima u vezi i skrećete pažnju sa sitnica koje vas možda nerviraju. I partner će se osjećati pozitivno – dakle, svi ste na dobitku.

5. Kako?
Uz ovo pitanje partnera podstičete da podijeli svoja osjećanja i misli, bez straha od osuđivanja. Kada nekoga pitate Kako si došao do tog zaključka?, dajete mu priliku da objasni svoj stav, a da se ne osjeća napadnuto i pokušava da se odbrani. Riječ zašto podstiče drugu osobu na defanzivno ponašanje dok riječ "kako" podstiče otvorenu komunikaciju.

Ne propustite