Opraštanje od generala Stjepana Šibera, jednog od najvećih patriota BiH (FOTO)

Bosna i Hercegovina
Opraštanje od generala Stjepana Šibera, jednog od najvećih patriota BiH (FOTO)
Prijatelji, suborci i obitelj generala Stjepana Šibera okupili su se danas na komemorativnoj sjednici u Sarajevu organiziranoj u povodu njegove smrti. Bila je to prilika za podsjećanje na njegov lik i djelo te isticanje njegove ljubavi prema BiH, ali i podsjećanje na doprinos koji je tokom rata dao u odbrani države.

Prijatelji, suborci i obitelj generala Stjepana Šibera okupili su se danas na komemorativnoj sjednici u Sarajevu organiziranoj u povodu njegove smrti.

Bila je to prilika za podsjećanje na njegov lik i djelo te isticanje njegove ljubavi prema BiH, ali i podsjećanje  na doprinos koji je tokom rata dao u  odbrani države.

Ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo Muharem Fišo zahvalio je, uime boračkih udruženja, svim a koji su došli na današnji tužni skup, da odaju počast bh. patrioti, generalu Šiberu. Naglasio je da je njegovo bogato iskustvo i znanje bilo dragocjeno u radu tog ministarstva te u  brizi o boračkoj populaciji.

Komandant Glavnog štaba Armije Republike BiH Sefer Halilović u obraćanju se 'vratio' 24 godine unazad te se prisjetio sekvenci iz vremena koje je proveo sa pokojnim generalom Šiberom, a koje oslikavaju njegov lik i djelo.     

Po njegovim riječima, životno djelo Stjepana Šibera treba da bude putokaz za budućnost BiH, a njegov lik treba osvjetljavati taj put.

-Moramo njegovati uspomenu na taj plemeniti lik i njegovo djelo i tako ga sačuvati od zaborava - rekao je Halilović.

 Kazao je da ličnost i djelo Stjepana Šibera zaslužuje i obavezuje te da treba istaknuti njegovu ogromnu ulogu u organizaciji Armije RBiH i njenom predstavljanju pred međunarodnim faktorima.   

- Opraštamo se od jednog od najvećih patriota koje je BiH imala. Činjenice govore da je general Šiber ostavio neizbrisiv trag ne samo u BiH nego i svijetu, posebno   u susretima sa stranim ličnostima u BiH - kazao je Halilović.  

General Stjepan Šiber preminuo je u 78. godini. Rođen je u Gradačcu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Vojnu akademiju kopnene vojske završio je u Ljubljani, nakon čega je postao aktivni oficir u JNA gdje je napredovao do čina pukovnika. Početkom agresije na BiH bio je u službi države i hrabro stao u njenu odbranu. Za zamjenika komandanta Armije RBiH imenovan je 1992. godine, a godinu kasnije unaprijeđen za brigadnog generala. Bio je vojni izaslanik u Ambasadi BiH u Švicarskoj.

Sahrana generala Šibera bit će obavljena danas na Gradskom groblju Bare u Sarajevu.

(Fena)

Ne propustite