Obrat oko Zakona o igrama na sreću!?

Aktuelno
Obrat oko Zakona o igrama na sreću!?
Sada već možemo reći kako „saga“ o prijedlogu Zakona o igrama na sreću, koja traje od momenta kada je SDA-ov gensek, Amir Zukić,uzeo na sebe „breme“, takoreći, glasnogovornika Lutrije BiH, odnosno, kako se u medijima moglo pročitati austrijskog „Novomatica“ od jučer je ušla u novu fazu.

Sada već možemo reći kako „saga“ o prijedlogu Zakona o igrama na sreću, koja traje od momenta kada je SDA-ov gensek, Amir Zukić, uzeo na sebe „breme“, takoreći, glasnogovornika Lutrije BiH, odnosno, kako se u medijima moglo pročitati austrijskog „Novomatica“ od jučer je ušla u novu fazu. Naime, resorno federalno ministarstvo, ono na čijem čelu sjedi Jelka Miličević (HDZ) odaslalo je poruku sljedeće sadržine: Federalna vlada naredne bi sedmice trebala utvrditi rješenje o oporezivanju kladionica i drugih priređivača igara na sreću.“ 

Nakon svih silnih peripetija, pritisaka i podmetanja koja su pratile usvajanje ovog prijedloga u Predstavničkom domu PFBiH, a prije toga preglasavanja ministara iz reda hrvatskog naroda na sjednici Vlade FBiH, ovakvo saopćenje u najmanju ruku insinuira, navodi na to, kako usvojeni prijedlog u Predstavničkomdomu predstavlja mrtvo slovo na papiru! Ciljano kažemo insinuira, jer u svjetlu fakata, ministarstvo financija poručilo je:Poslije silne priče i nepotrebnog podizanja temperature došlo je vrijeme da se spusti lopta i da se stvari vrate na pravi put.“

Iz ovoga se da iščitati kako je dosadašnji put, koji su krčili prije svih zastupnik Zukić i SDA, bio pogrešan. Kolokvijalno kazano, ministrica Miličević kao da je željela poručiti „džaba ste krečili“. Suštinski, priča oko Zakona o igrama na sreću vraćena je u Vladu, ali pod bitno drugačijim okolnostima. Sada setraži dijalog federalnih partnera zasnovan na faktima: sve što se predlaže mora postojati podloga, za svaku predloženu aktivnosti adekvatna simulacija“.

U ovom momentu nije poznato da li će ministarstvo zahtijevati, a kako praksa u ozbiljnim zemljama i nalaže, širu javnu raspravu o novom zakonu? Ili, što je još logičnije - odmah na početku razgovora u cijeli proces uključiti sve one kojih se prijedlog Zakonai najviše tiče – priredjivače igara na sreću. Logika, a i visina prihoda koje su domaće kladionice do sada „ubrizgale“ u budžete na različitim nivoima jeste ozbiljna i velika suma.

Taman tolika da se nameću kao ozbiljan partner u razgovorima, nikako kao slijepi promatrač istih. Jer, govoriti o prihodovanju sa jedne strane, a činiti sve da se tim prihodima zavrne slavina(što zastupnik Zukić vješto eskivira reći) nije ništa drugo do stvaranje atmosfere kaosa u kojoj niko nije dobitnik. Odnosno, dobitnik jesu oni koji se tako zdušno zalažu za donošenje novog Zakona o igrama na sreću( ovdje ne ulazimo u karakter i vrstu tog zalaganja, niti čime je ono „prouzročeno“).Gubitnik sigurno nije ni Lutrija BiH i njen strani partner.

Dosta toga je do sada, u medijima, rečeno o ponuđenom prijedlogu spornog zakona koji favorizira državnu Lutriju, kao i konkretnom (financijskom) interesu njenog austrijskog partnera. Državna, u ovom slučaju Lutrija BiH, koja prema dostupnim podacima oprihoduje, (gotovo) trostruko manje novca od svog ino-partnera sve je, samo ne, ozbiljan poslodavac koji stoji na liniji punjenja budžeta. Zakoni jesu tu da se poštuju, ali su tu i da budu jednaki za sve. Nikako na ruku jednih, a nauštrb interesa drugih.

Uostalom, ako krenemo od brojki koje jesu neumoljive, onda se interes države ogleda u onome što i kako „zaradi“ od domaćih kladionica, a nikako od onoga što se u „vrećama“, kako se moglo pročitati, iznosi iz BiH u Austriju.

Ne propustite