Pomirljive izjave iz pravoslavne crkve Preobraženja Gospodnjeg [FOTO/VIDEO]

Bosna i Hercegovina
Pomirljive izjave iz pravoslavne crkve Preobraženja Gospodnjeg [FOTO/VIDEO]
Pravoslavnu crkvu Preobraženja Gospodnjeg je, kao što je već poznato zahvatio požar koji je izazvao buru reakcija u regiji. Zbog svega, mnogi zvaničnici kao i vjerski službenici posljednjih danba posjećuju paroha Čedomira Đelmu.

Pravoslavnu crkvu Preobraženja Gospodnjeg je, kao što je već poznato zahvatio požar koji je izazvao buru reakcija u regiji. Zbog svega, mnogi zvaničnici kao i vjerski službenici posljednjih danba posjećuju paroha Čedomira Đelmu. 

Iz Međureligijskog vijeća u BiH poručuju da podmetnuti požaru neće zasjeniti viševijekovnu tradiciju suživota kako u Sarajevu, tako i u drugim gradovima BiH.

"Naša posjeta predstavlja solidarnost predstavnika vjerskih zajednica pravoslavnoj braći", rekao je Igor Kožemljakin, stručni savjetnik u Međureligijskom vijeću u BiH, dodao.

"Kao predstavnici crkava i vjerskih zajednica osuđujemo ovaj atak na crkvu pogotovo jer je riječ o manjinskoj zajednici na koji su napadi sve učestaliji. Ovim putem apelujemo na državne organe da riješe ovakve slučajeve, završe istrage i privedu pravdi ljude koji su odgovorni za ovo nedjelo", poručio je Kožemljakin.

Efendija Šljivo je također paroha Đelmu, a smatra da je veoma pozitivno što su  policijski službenici kompletirali istragu i priveli osobu koja se sumnjiči da je u crkvi podmetnula požar i tako napravila materijalnu štetu u iznosu od 2000 maraka. Kao što je Novi.ba jučer javio uhapšen je  beskućnik, Nedeljko Dragaš. 

Ovakvu vrstu vandalizma osuđuje i  Ivo Paradžik, novi župnik Župe Presvetog trojstva koji je i u ime kardinala Vinka Puljića istakao da nas slični događaji mogu samo ujednijti, a nikako podijeliti. 

Paroh dolački Čedomir Đelmo zahvalio se predstavnicima Međureligijskog vijeća u BiH, ali i predstavnicima lokalnih zajednica, ministarstavima, ambasadama te organizacijama koje su ponudile podršku i nadoknadu materijalne štete koja je pričinjena. 

Posebnu zahvalnost, kako je rekao, duguje običnim ljudima Sarajeva svih nacionalnosti koji su svojim dolaskom i osudom pružili ruku prijateljstva i ohrabrenja. 

Video sa izjavama je u pripremi...

Ne propustite