SAGRAĐENA ZA LJUBAVNICU: Zavirite u najskuplju kuću u Europi

Arhitektura
SAGRAĐENA ZA LJUBAVNICU: Zavirite u najskuplju kuću u Europi
Ima 19 spavaćih soba, mnogobrojne sportske terene mini kino, nekoliko kuhinja i blagovaonica te nekoliko bazena.

Najskuplja kuća u Europi nalazi se na francuskoj rivijeri, u blizini Nice. Vila Leopolda izgrađena je 1902. za ljubavnicu belgijskog kralja Leopolda II., Blanche Zélia Joséphine Delacroix. Nakon njegove smrte, Blanche je izbačena, a vilu je uselio kraljev nećak, kralj Albert I.

Tijekom godina mijenjala je vlasnike, a među njima su bili Thérèse Vitali, Ogden Codman, Izaak Walton Killam, predsjednik Fiata Gianni Agnelli te Kanađanka Dorothy J. Killam. Od 1987. vlasnici su postali bankar Edmond Safra i njegova supruga Lily.


Nakon njegove smrti, ona je za kuću dobila ponudu koju nije mogla odbiti: 370 milijuna eura i još 19,5 za pokućstvo,prenosi Dnevnik.hr. Zainteresirani kupac bio je ruski oligarh Mikhail Prokhorov. Svoju ponudu i polog od 39 milijuna eura pokušao je povući kada je udarila kriza 2008., no sve je završilo tužbom u korist udovice.

Posjed se prostire na gotovo 8 hektara površine. Vila ima 19 spavaćih soba, mnogobrojne sportske terene mini kino, nekoliko kuhinja i blagovaonica te nekoliko bazena.

Tijekom I. svjetskog rata korištena je kao vojna bolnica, a nekoliko desetljeća kasnije i kao set za snimanje Hitchcockovog filma Uhvatite lopova. 
 

Ne propustite