Takva vam je ovdje gradnja

Aktuelno
Takva vam je ovdje gradnja
Politička scena u Bosni i Hercegovini izuzetno je dinamična. Pred izbore je posebno dinamična. Nema te svađe koja ovdje izbiti neće, a ni pomirenja “oko suštinskih stvari” što se sklopiti ne može, ukoliko postoje zajednički interesi za verbalnu političku marisanu ili licemjerne parole o kompromisima i dogovorima.

Politička scena u Bosni i Hercegovini izuzetno je dinamična. Pred izbore je posebno dinamična. Nema te svađe koja ovdje izbiti neće, a ni pomirenja “oko suštinskih stvari” što se sklopiti ne može, ukoliko postoje zajednički interesi za verbalnu političku marisanu ili licemjerne parole o kompromisima i dogovorima.

Tako su u samo 48 sati šefovi SDA i SNSD-a, od ljutih neprijatelja koji “prelaze crvenu liniju” (Izetbegović o Dodiku), i nepoželjnih sagovornika s kojim “ne dolazi u obzir da se sastajem” (Dodik o Izetbegoviću), pristali da ih u restoranu inspirativnog naziva “Barka” u Istočnom Sarajevu za okrugli stol za troje dovede šef EU misije u našoj zemlji.

“Ručak je bio izvrstan, sve smo riješili, a u kafani su se uvijek sklapali najbolji dogovori”, poručio je nakon nedjeljnog sijela predsjednik Republike Srpske. Malo se jelo, malo se pilo, k'o što reče Dino Merlin u jednoj od svojih pjesama, međutim, da pregovarački menu baš i nije svima bio po volji dokazale su reakcije koje su uslijedile već narednog dana.

Najglasniji je bio lider HDZ-a, inače Izetbegovićev i Dodikov doživotni partner u podjeli ove zemlje, Dragan Čović. Rekao je da bošnjačko-srpski sporazum ugrožava prava Hrvata u čije ime mostarski soko govori i kad se bavi kriminalom, i kad BiH, kao, vodi u EU. Presavio je Čović stoga tabak pa je zvaničnicima u Briselu poručio da se u BiH dešava strašni scenario “dogovora dvojice na štetu trećeg”, što u zadnje vrijeme ipak nije činio često.

Izetbegović mu je poručio da ne zna šta govori, ali je i konačno priznao da je “HDZ svakako dobio više vlasti nego što mu pripada”. U iznenađujućem napadu iskrenosti šef SDA je obznanio i to da je “bh. aplikacija za EU bila preuranjena i da je, iako je to znao, svjesno prepustio Čoviću da bude šampion evropskog puta”. A onda se ponosno pohvalio da “mjesecima rješava te zaostale probleme” i uz pozu kakvog savremenog De Gaullea zadovoljno zaprijetio da će sve biti u redu ukoliko Čović bude korektan. U suprotnom, Izetbegović je najavio “da ćemo drugačije”, ma šta to značilo...

Nije samo Čović osudio dogovor iz “Barke”. Za njim su potrčali i opozicioni lideri u FBiH predvođeni DF-om i SDP-om. Uzjogunio se i SDS na čelu s Mladenom Bosićem koji pred TV kamerama nije mogao sakriti preplanuli ten koji je po svemu sudeći posljedica pretjeranog izlaganja suncu na nekoj od crnogorsko-morskih destinacija.

U nedostatku Kopertona i okovan strahom od mogućeg gubitka privilegija u vlasti države koju ne priznaje, Bosić je izgledao poput dječaka koji je upravo saznao da su mu drugari iza leđa, podmuklo i hinjski, pripremili klopku zbog koje bi mogao izgubiti mjesto u timu za prvu narednu utakmicu “na male”...

U svakom slučaju, nakon ovog kafanskog sijela u predgrađu Sarajeva ipak smo i nešto novo saznali. Prvo, vlast nas je skoro pola godine dosljedno lagala pričom o kredibilnoj aplikaciji za EU. Tu nam je Izetbegovićevo nesmotreno priznanje od krucijalnog značaja, a znamo da onaj ko slaže jednom, slagat će i narednih stotinu puta. I drugo, nijedan dogovor, pa makar bio postignut i u kafani, ovdje ne može biti adekvatno proveden.

U to ćemo se svi uvjeriti u narednih nekoliko dana tokom kojih će se ova besmislena i nesposobna vlast potpuno raspasti i rasturiti u slobodne strijelce u još jednoj ljetnoj pauzi pred predstojeću predizbornu kampanju. U kojoj će se Bošnjaci, Srbi, Hrvati, a i (pre)Ostali ponovo natjecati u tome ko koga više mrzi i o drugom gore misli. Znamo da je to idiotski i totalno pogrešno, ali šta možemo, takva vam je ovdje gradnja...  

Ne propustite