Ukinute presude za Selotejp i Garažu

Region
Ukinute presude za Selotejp i Garažu
Vrhovni sud Hrvatske od zagrebačkog Županijskog suda zatražio je novo suđenje za ratne zločine počinjene nad osječkim Srbima 1991. godine.

Vrhovni sud Hrvatske od zagrebačkog Županijskog suda zatražio je novo suđenje za ratne zločine počinjene nad osječkim Srbima 1991. godine. Branimir Glavaš Glavaš, kojem je Vrhovni sud u Zagrebu ukinuo prvostepensku presudu u slučajevima "Garaža" i "Selotejp“, očekuje da bi se to moglo desiti krajem godine.

On je kazao kako ukidanje te presude u cjelosti stvara "realne osnove" da pravosudni proces za njega završi pozitivno.

"Vrlo sam zadovoljan što je prvostupanjska presuda iz 2009. godine, kojom sam bio presuđen na deset godina zatvora, ukinuta, i to u cjelosti, a ne samo pojedini segmenti, nego u potpunosti, što stvara vrlo realne šanse i osnove da pravosudni proces završi pozitivno kada dođe do ponavljanja prvostupanjskog postupka", kazao je Glavaš za zagrebačke medije.

Upitan smatra li i dalje kako je suđenje bilo pod utiecajem HDZ-a i tadašnjih visokih dužnosnika ove stranke Ive Sanadera i Vladimira Šeksa, Glavaš je rekao kako je HDZ predvođen tim ljudima pokrenuo postupak i represivni aparat - od policije, preko Državnog tužiteljstva, do tajnih službi.

"Kada nešto uđe u pravosudnu kolotečinu, to je žrvanj koji melje i koji se jednostavno ne može zaustaviti", istakao je Glavaš, dodavši kako je riječ o "politički pokrenutom i montiranom političkom procesu".

"Ustavni sud je, nakon četiri godine i četiri mjeseca, ukinuo drugostupanjsku presudu, a sada je Vrhovni sud ukinuo i prvostupanjsku, što potvrđuje moju argumentaciju i što mi s pravom ulijeva vjeru i nadu u optimizam da će ponovljeni postupak završiti pozitivno za mene", kazao je.

Glavaš očekuje "pravičan postupak, bez utjecaja politike".

"Da ne očekujem - ne bih se vratio u Hrvatsku i nastavljao pravnu bitku za dokazivanje svoje nevinosti, koja traje punih deset godina, a spreman sam izdržati još deset godina da se utvrdi i dokaže istina", rekao je.

Uvjeren je da će to uspjeti što mu je, kaže, obaveza - radi porodice, prijatelja i hrvatskih branitelja, koji su u njega vjerovali deset godina i radi toga da pokaže "da je Domovinski rat čist kao suza".

Ne propustite