Razilaze se Al-Kaida i Nusra Front

Svijet
Razilaze se Al-Kaida i Nusra Front
"Možete bez oklijevanja žrtvovati organizacijske i stranačke veze ako su one u suprotnosti s vašim jedinstvom i radom kao jedinstvene organizacije", rekao je Ayman al-Zawahri, čelnik Al-Kaide.

Organizacija Al-Kaida poručila je svom sirijskom ogranku - Frontu al-Nusra, kako se može organizacijski odvojiti od nje, ukoliko joj je to potrebno kako bi sačuvala svoje jedinstvo i nastavila borbu u Siriji – poručeno je u audio poruci koja je danas objavljena.

"Možete bez oklijevanja žrtvovati organizacijske i stranačke veze ako su one u suprotnosti s vašim jedinstvom i radom kao jedinstvene organizacije" - rekao je Ayman al-Zawahri, čelnik Al-Kaide, u audioporuci upućenoj Frontu al-Nusra.

Inače, Front al-Nusra je najmoćnija grupa u Siriji koja se bori protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, s jedne strane, i oružane grupe Islamska država Irak i Levant, s druge strane.

1030973986

Sjedinjene Američke Države stavile su je na na svoj popis terorističkih organizacija, iako se ona često bori na strani sirijskih pobunjeničkih grupa kojima pružaju podršku zvanični Washington i njegove arapske saveznice.

Raskidanje veza s Al-Kaidom moglo bi donijeti Al-Nusri veću podršku država iz Zaljeva u borbama protiv Assada i ISIL-a te omogućiti bolje veze s pobunjeničkim frakcijama u Siriji, navodi Reuters.

U govoru prije objave u četvrtak, ekspert na Institutu za Bliski istok Charles Lister kazao je kako je, iako je sirijska opozicija uvijek tražila prekid veza s Al-Kaidom, malo vjerovatno da će zapadne sile promijeniti svoju ocjenu ove grupe.

 

 

Ne propustite