Kafu bez ovog slatkiša su nazivali 'ćelava kafa', a danas je ova orijentalna poslastica pomalo zaboravljena

Sjećate li se
Kafu bez ovog slatkiša su nazivali 'ćelava kafa', a danas je ova orijentalna poslastica pomalo zaboravljena
Nekada je ispijanje kafe bez ratluka bilo gotovo nezamislivo. Takvu kafu, njeni pravi ljubitelji, nazivali bi ”ćelava kafa“. Međutim, danas je ova orijentalna poslastica pomalo zaboravljena. Prvi ratluk bio je ratluk sa ukusom ruže dobijen dodatkom sirupa od ružinog cvijeta. Danas se, za dobijanje posebnih vrsta ratluka, dodaju: razni sokovi, prelivi od čokolade, sok od limuna, komadići badema, oraha, lješnjaka... Za ovaj slatkiš bi se moglo reći da liječi nostalgiju, jer se ratluk često šalje rođacima i prijateljima, rasutim po cijelom svetu, da ih podsjeti na “rodnu grudu”.

Nekada je ispijanje kafe bez ratluka bilo gotovo nezamislivo. Takvu kafu, njeni pravi ljubitelji, nazivali bi ”ćelava kafa“. Međutim, danas je ova orijentalna poslastica pomalo zaboravljena. 

Prvi ratluk bio je ratluk sa ukusom ruže dobijen dodatkom sirupa od ružinog cvijeta. Danas se, za dobijanje posebnih vrsta ratluka, dodaju: razni sokovi, prelivi od čokolade, sok od limuna, komadići badema, oraha, lješnjaka... 

Za ovaj slatkiš bi se moglo reći da liječi nostalgiju, jer se ratluk često šalje rođacima i prijateljima, rasutim po cijelom svetu, da ih podsjeti na “rodnu grudu”.

149576-393700394053069-716164322-n

Ne propustite