Bio jednom jedan derbi...

Fudbal
Bio jednom jedan derbi...
Bio jednom jedan derbi...I zaista je tako. Apsolutno razočarenje nakon 108. sudara vječitih rivala na stadionu "Grbavica". Nije prvi put, ali još nije ni splasnulo. Vječiti rivali su dokazali da iz godine u godinu gledamo igrače sve upitnijeg kvaliteta, pogotovo kada dolaze iz inostranstva.

Bio jednom jedan derbi...I zaista je tako. Apsolutno razočarenje nakon 108. sudara vječitih rivala na stadionu "Grbavica". Nije prvi put, ali još nije ni splasnulo. Vječiti rivali su dokazali da iz godine u godinu gledamo igrače sve upitnijeg kvaliteta, pogotovo kada dolaze iz inostranstva.

Prvo poluvrijeme je bila tipična antipropaganda fudbala. Bez udarca u okvir gola, prave prilike, kvalitetnog poteza...Crveni karton u 28. minuti za Senda Husića je sve zapravo vrijedno pažnje. Sudija Ognjen Valjić pogubljen, a ako je ono naš najbolji arbitar siguran sam da još zadugo nećemo gledati naše djelitelje pravde na velikim takmičenjima. Sarajevo je bilo nešto konkretinije, a utiska sam da je Almir Hurtić isuviše respektovao domaćina. I pored toga bordo tim je bio nešto bolji, a Plavi imali samo jednu polupriliku kada je Lendrić nespretno zahvatio loptu nakon kontre i poslao je daleko od gola Pavlovića. Apsolutno nedovoljno za prolaznu ocjenu. 

Sve to upotpunili su huligani, jer zaista ih tako moram nazvati. Po ulasku na stadion simpatizeri Sarajeva počupali su veliki broj stolica na sjevernoj tribini i tako iskazali nezadovoljstvo radom svoje Uprave. Postupak za svaku osudu, mada se ni domaćin nije proslavio. Dojma sam da je u taj tor na dijelu sjevera bilo smješteno znatno više od 1.600 predviđenih navijača. Po nekoj slobodnoj procjeni na tom malom prostoru nakrcalo se i do 2.500 simpatizera bordo boje. I to nije prvi put da se domaćin ovako odnosi ka gostujućim navijačima. Bilo bi zanimljivo ispitati koliko je zaista pušteno karata za taj dio tribine, te konačno razriješiti dilemu. I pored toga, ponašanje simpatizera tima s Koševa je bilo za osudu. Meni, kao i mnogima simpatizerima bordo boje, apsolutno degutantno je bilo posmatrati ta dešavanja.

Drugo poluvrijeme nam je ponudilo nešto bolji fudbal. Bordo tim je krenuo odlučnije, a Plavi su iz prve prave akcije i poveli. Na Željinoj polovini Elvis Sarić je neoprezno predao jednu loptu, uslijedio je centaršut Pozdera sa centra u samo srce šesnaesterca, gdje se odlično snašao iskusni Stevo Nikolić. Bivši napadač Zrinjskog iz prve je loptu spustio za Ivana Lendrića, koji majstorski pogađa za 1:0 i ludnicu na južnoj tribini. Treba naglasiti i katastrofalnu reakciju odbrane Sarajeva, naročito Balića koji je "zaspao". Velika bakljada je uslijedila, a slavlje se nije ni stišalo kada je stigao i drugi pogodak na meču. 

Rustemović je dodao za Almira Bekića, čiji centaršut sjajno koristi visoki Mersudin Ahmetović. Bivši napadač Slobode nadvisio je reprezentativca Aleksandra Kosorića i glavom zakucao loptu u mrežu za 1:1. Tek tada je uslijedila prava ludnica, ali na drugoj strani. Velika bakljada začinjena je ubacivanjem pokidanih stolica u teren, te je sudija Valjić bio prinuđen prekinuti meč i aktere derbija poslati u svlačionicu. Uslijedio je prekid koji je trajao nešto više od 15 minuta, što je itekako škodilo objema ekipama. Čini se znatno više gostima, koji su prije toga držali apsolutnu kontrolu meča. 

Do kraja smo vidjeli nadmoć Sarajeva, koja je i bila razumljiva zbog igrača više, ali još koji pogodak nismo dočekali. Vrijedi spomenuti i sjajnu odbranu bivšeg stanovnika Koševa Irfana Fejzića nakon prave bombe rezerviste Benke, ali je ostalo 1:1. Rezultat s kojim domaći mogu biti više nego zadovoljni, ali igra i kvalitet prikazanog fudbala itekako su zabrinjavajući. Treba imati na umu da je domaćin bio znatno oslabljen, nastupivši bez Stevanovića, Blagojevića, Kjosevskog i nedovoljno spremnog Jahića, dok s druge strane su zbog povreda odsustvovali Kovačević i Mihojević. Također, nismo bili u prilici vidjeti ništa specijalno od Saida Husejinovića, koji još uvijek nije spreman za veće napore.

Pitam se kakav bi komentar asevi poput Osima, Janjuša, Bukala, Spreče, Hadžiabdića, Pašića, Hadžibegića, Sušića i drugih imali na ovakav fudbal. I tako nam je već nekoliko posljednjih godina, jer od derbija je ostalo samo ime. Nakon svega viđenog, apsolutno ne iznenađuje da se ovi rivali nisu plasirali u Evropu, pardon pretkola evropskih takmičenja. Još dosta Miljacke će izgleda proteči dok neki naš klub napravi značajniji rezultat na evropskoj sceni. S ovakvim igračima i navijačima bolje i ne zaslužujemo.

Piše: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite