SAVJETI: Kako izabrati zrelu i slatku lubenicu

Praktična žena
SAVJETI: Kako izabrati zrelu i slatku lubenicu
Koliko ste puta došli kući, isjekli lubenicu i shvatili da je bezukusna i suha, iako je izgledala dobro.

Koliko ste puta došli kući, isjekli lubenicu i shvatili da je bezukusna i suha, iako je izgledala dobro. Naučite kako da prepoznate da li je lubenica dobra ili ne:

- Stručnjaci kažu da su ukusnije one lubenice koje su simetričnog oblika.

- Kada je zrela, zvuk je odaje kada je kuckate. Treba da bude tup, a kada je stisnete treba da cvrči. Ali ako do vas dopire odjek šupljeg predmeta, znači da je lubenica prezrela.

- Lubenica ima i dvije, kao male kašike, na peteljci. Kada se one uvijaju, lubenica je zrela. Obratite pažnju i na to da li je muška ili ženska lubenica. Ženska je slađa, ona ima veći cvijet (to je kružić na vrhu).

- Svježinu lubenice možete ustanoviti na osnovu peteljke, a zrela je ona kojoj iz peteljke, nakon što se zasiječe poteče lepljiv sok.

- Zrela lubenica je uglavnom tamno zelene boje, a dobar znak je i kada na sebi ima mali „ožiljak“. Zrela lubenica je teška, a nezrela lagana za svoju veličinu. Čak 92 procenta lubenice čini voda.

- Ako je peteljka jako suha, znači da je lubenica odavno ubrana i da može da bude i prezrela, da iznutra bude kao sunđer.

- Kada se izvadi trougao, po boji može da se vidi da li je zrela. Ali, ne mora da znači i da je slatka. Ako su dugo bile na kiši, mogu da budu vodnjikave, a slast se stvara kad ima više sunčanih dana.

- Pri kupovini pogledajte i stranu na kojoj je lubenica ležala na zemlji. Lubenica bi na tom mjestu trebalo da bude kremasto žute boje, između boje banane i limuna. Ukoliko je taj dio bijele boje ili svijetlo zelene boje, to je znak da nije dovoljno zrela.

Ne propustite