Krvavi napad u Minhenu: U ruksaku napadača bilo je još 300 metaka

Svijet
Krvavi napad u Minhenu: U ruksaku napadača bilo je još 300 metaka
Preko hakiranog Facebook profila vrbovao je 18-godišnji David S. omladinu u resotran brze hrane – da bi kasnije tu pucao. U Minhenu su zvaničnici obnanili pozadinu krvavog napada

Preko hakiranog Facebook profila vrbovao je, 18-godišnji David S., omladinu u resotran brze hrane – da bi potom tu pucao. U Minhenu su zvaničnici obznanili pozadinu krvavog napada

Bio je školarac, iz Minhena, i interesovao se za sve što ima veza sa krvavim napadima. Policija u Minhenu saopćila pojedinosti o 18-godišnjem Davidu S. koji važi za najodgovornijeg za krvavi napad koji se dogodio u petak naveče. Ubio je devet ljudi, prije nego što je oružje prema sebi okrenuo.

U zločinu je bio sam, zbog čega su zvaničnici u Njemačkoj iznenađeni. David S., koji se na Facebooku zvao Ali Sonoboly, prema pisanju njemačkih medija, imao je depresiju.

David S. (18) rođen je u Minhenu, gdje je i odrastao. Njegova soba u stanu njegovih roditelja je pretresena i pri tome nije nađeno ništa što bi upućivalo na povezanosti napada sa ISIL-om.

No, istražioci su otkrili da se napadač intenzivno bavio temama nasumičnih krvavih napada, prikupljajući članke i čitajući. Uz to su mu pronašli knjigu „Napadi u mojoj glavi – zašto učenici ubijaju?“

Tragovi koje je ostavio na svom računaru policija još pretražuje...

Andreas Breivik

David S. je išao u školu, a o tome da li je imao školskih problema nadležni organi nisu mogli da saopće. Bilo je naznaka da je mladić imao depresiju, ali ta informacija još nije zvanično potvrđena. Državni advokat je prije toga rekao kako se počinitelj liječio zbog "jednog oblika depresije".

Predsjednik Policijske uprave Muenchen Hubertus Andrau kazao je da se "povezanost s pokoljem u Norveškoj nameće sama po sebi", ukazujući na to da se jučerašnji pokolj dogodio na petu godišnjicu atentata u Oslu kada je desničarski ekstremist Andreas Breivik ubio 77 osoba.

Žrtve

U restoranu brze hrane, kao i u tržnom centru David S. je pucao na ljude. Među ubijenima je mnogo maloljetnika, tri 14-godišnjaka, dva 15-godišnjaka, kao i osobe u starosti od 17, 19, 20 i 45 godina. Među žrtvama su i tri žene. Sve su žrtve iz Minhena i okolice, a niko od turista nije stradao.

Nepoznanica je da li je napadač ciljano birao maloljetne žrtve. Među žrtvama nema državljana Bosne i Hercegovine.

Pored onih koje je odlazak u tržni centar koštao života, bilo je još 10 teško ranjenih i 17 lakše povrijeđenih. Naposljetku je napadač sam sebi u glavu pucao.

Oružje

David S. je za vrijeme napada koristio pištolj Glock 9 mm, koji je bio ilegalan. Odakle mu oružje, također je nepoznanica.

Na osnovu videomaterijala koji je zabilježen u tržnom centru, utvrđuje se da li je napadač bio obučen za korištenje oružja. Istaknuto je da je u svom ruksaku imao još 300 metaka.

Ne propustite