Naučnici ostali iznenađeni: Žene im priznale zašto glume orgazam

Ljubav
Naučnici ostali iznenađeni: Žene im priznale zašto glume orgazam
'I dok su neke ispitanice govorile o glumljenom orgazmu kao nečemu pozitivnom, odnosno ugodnom iskustvu koje potiče i njihovu vlastitu uzbuđenost, druge su rekle kako na taj način žele ubrzati neželjen ili neugodan seks'

Mnoge žene glume orgazam kako bi loš ili neželjeni seks završio čim prije, otkrila je najnovija studija. Naučnici kažu kako ih je zapanjio broj žena koje su priznale da je to najčešći razlog zbog kojeg glume seksualni užitak, piše Independent.

'I dok su neke ispitanice govorile o glumljenom orgazmu kao nečemu pozitivnom, odnosno ugodnom iskustvu koje potiče i njihovu vlastitu uzbuđenost, druge su rekle kako na taj način žele ubrzati neželjen ili neugodan seks', kaže psihologinja Emily Thomas.

'Jako nas je iznenadilo u kolikoj mjeri žene povezuju glumljenje orgazma s neželjenim seksom.'

Analiza je pokazala da žene nisu koristile izraze poput 'silovanja' ili 'prisile' kad su govorile o svojim iskustvima iako bi se neka od njih mogla i tako okarakterisati.

Umjesto toga žene su ta seksualna iskustva opisala kao neželjena na malo indirektniji način koristeći izraz 'loš' kako bi opisale seks koji je istovremeno neželjen i neugodan.

Iako se pitanju glumljenja orgazma često ne pristupa ozbiljno, studija pokazuje da se radi o vrlo složenom fenomenu kome žene ponekad pribjegavaju u situacijama kad bi najradije odbile seks ali osjećaju da ne mogu.

To sve sugerira da mnoge žene žive u okruženju u kojem ne mogu otvoreno govoriti o neželjenim seksualnim iskustvima, a ako to i učine mogu se time dovesti u opasnost.

'Izgleda da je glumljenje orgazma istovremeno problematično i korisno', kaže Thomas.

'S jedne strane to može biti način da se neželjeni seksualni odnos ubrza i okonča. Mi tu praksu ne kritikujemo na individualnom nivou. Želimo se usredotočiti na to da žene zaista prepoznaju, mogu izraziti i oduprijeti se seksualnim ponašanjima koja im ne odgovaraju.'

Ne propustite