Florence Hartmann: Srebrenica nije mjesto za političare

Region
Florence Hartmann: Srebrenica nije mjesto za političare
Bivša glasnogovornica Haaškog tribunala Florence Hartmann ocijenila je sinoć kako Srebrenica i poslije 21 godinu predstavlja jedan od najvećih zločina tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, koji je unatoč svim saznanjima i informacijama i dalje na mrtvoj tačci.

Bivša glasnogovornica Haaškog tribunala Florence Hartmann ocijenila je sinoć kako Srebrenica i poslije 21 godinu predstavlja jedan od najvećih zločina  tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, koji je unatoč svim saznanjima i informacijama i dalje na mrtvoj tačci.

Kako prenosi Tanjug, ona kaže kako unatoč tome što Srebrenicu neki već smatraju "dosadnom" temom, ona je i dalje prisutna jer ta tema nije riješena.

"Sada i u Europi osjećate govor mržnje, što još nije na toj razini da bude toliko opasno. Ali opet jeste, zato što znamo da ako se ne zaustavi u prvoj fazi, ide dalje", kazala je Hartmann, dodavši da pitanje Srebrenice nije samo pitanje bivše Jugoslavije i Srbije , već i stvar Europe pa i svijeta, i upravo zbog toga je važno koristiti instrumente pravosuđa u cilju zaštite čovječnosti.

Izjavu načelnika općine Srebrenice Ćamila Durakovića, uoči obilježavanja godišnjice u Srebrenici, da državni vrh nije poželjan u Potočarima, Hartmannova komentira kako je takav stav prije stav udruženja obitelj žrtava nego što je politički stav.

"To nije politički skup, već obilježavanje u memorijalnom centru. To nije mjesto za političare", kaže Hartmann.

Ona je potvrdila konstataciju kako se može zaključiti da političari koriste Srebrenicu za skupljanje političkih bodova i održavanje političke tenzije u regiji.

"Danas je važno da se kreiraju novi odnosi . Ako gledate lokalno, vidjet ćete da u bilo kojoj općini u Bosni gdje su se dogodili teški zločini, ljudi osobno uspijevaju da se povežu, bar zbog dobrosusjedskih odnosa, ali čim dođete na razinu politike više ništa ne funkcionira. Zato se danas ide unatrag, a prije 10 godina su učinjeni neki koraci unaprijed", kaže ona.

Ne propustite