Magična noć u izvedbi hrabrih Velšana: Ramsey i društvo ušutkali "stručnjake"

Fudbal
Magična noć u izvedbi hrabrih Velšana: Ramsey i društvo ušutkali "stručnjake"
Vels je u polufinalu Eura. Ovo je samo za neupućene senzacija, za one koji pomno nisu pratili ovaj šampionat u Francuskoj. Iskreno, priželjkivao sam polufinalni sudar Poljaka i Velšana, ali penal lutrija to nije dozvolila. Velšani su nam večeras dokazali ko zaista igra najljepši fudbal na Otoku.

Vels je u polufinalu Eura. Ovo je samo za neupućene senzacija, za one koji pomno nisu pratili ovaj šampionat u Francuskoj. Iskreno, priželjkivao sam polufinalni sudar Poljaka i Velšana, ali penal lutrija to nije dozvolila. Velšani su nam večeras dokazali ko zaista igra najljepši fudbal na Otoku.

Belgija na koljenima, fudbal je pobijedio. Tako bih ukratko opisao večerašnji duel. Dati tri komada Belgijancima, ma u kakvom sastavu da vam se suprotstave, uopće nije lako. Debitant je samo dokazao da rezultati u kvalifikacijama uopće nisu bili iznenađenje. Sada mi na um padaju oni "stručnjaci" što osudiše Safeta Sušića i Zmajeve zbog mršavog remija kod Velšana. A ljudi u polufinalu Eura, nadmašili najbolji rezultat koji su postigli u historiji - četvrtfinale SP-a daleke 1958. 

Ekipe koje u svojim redovima imaju velemajstore kao što su Cristiano Ronaldo i Gareth Bale ne smiju unaprijed biti otpisane. I Italija naravno. Upravo ćemo u polufinalu gledati duel ovih majstora, bit će to još jedna prava uživancija. Zvanično druga selekcija svijeta ponižena je večeras, Vels je dominirao iako je rano primio pogodak. Kada je u 13. minuti Radja Nainggolan dalekometnim projektilom zatresao mrežu Zmajeva, malo ko se nadao da će otočka selekcija biti u stanju napraviti preokret. Prethodno su Belgijanci propustili tri prilike u jednom napadu, te se već tada dalo naslutiti koliko zapravo Colemanova četa želi prolazak dalje. 

Međutim, Velšani goropadni kakvi zapravo i jesu nisu se predavali, te smo nakon pola sata igre imali rezultat 1:1. Bila je to odlična akcija, Ramsey je centirao iz kornera, a kapiten Ashley Williams glavom smjestio loptu u mrežu. Potpuni propust belgijske odbrane, koja je večeras itekako bila šuplja. Vidjeli smo zapravo koliko im fale Kompany, Verthongen, ali i Barcina rezerva Veraelen. Denayer i Jordan Lukaku, siguran sam, ne mogu odgovoriti ni lakšim zadacima, a večeras su bili itekako ispod prosjeka. Robson-Kanu, Bale i društvo šetali su se kroz zadnju liniju Belgijanaca, dominirali sredinom terena, iako upravo bi Wilmotsova selekcija u tom segmentu morala biti dominantna. Ali, nije bila. Nainggolan, Witsel, Carrasco, Hazard i De Bruyne vjerovatno na papiru izazivaju strahopoštovanje sviju, ali na terenu je druga priča. Bar večeras.

Drugo poluvrijeme počelo je znatno drugačije, a u 55. minuti ljepotica večeri. Robson-Kanu dokazao je svu klasu, čarobno se oslobodio čuvara i rutinski savladao Courtoisa. Wilmots i Crveni đavoli u šoku, od kojeg se do kraja susreta nisu uspjeli oporaviti. Mislim da je bespotrebno i komentarisati ko je uposlio robusnog centarfora. Do kraja smo vidjeli potpuno bezidejnu igru Wilmotsove čete, koji je po meni dokazao da nije čovjek za velike stvari. S ovakvim timom morao je znatno više. Ipak, uspjeli su primiti još jedan pogodak, kada je odlični Gunter centrirao, a rezervista Sam Vokes bacio u trans mnogobrojne velške navijače.

Moram priznati da sam presretan da se formacija 3-5-2 opet pokazala ubitačnom, iako je mnogi osuđuju i bespotrebno šalju u prošlost. Tu joj mjesto sigurno nije. Izvanredna transformacija iz faze odbrane u napad krasi Colemanov tim tokog cijelog Eura, a Aaron Ramsey igra izvanredno. Meni izuzetno drag igrač, moj Topnik, i večeras je dokazao ko je gazda na terenu. Aferim momčino! Velika je šteta što ga nećemo gledati protiv Portugala, jer je napravio glupost i zaradio žuti karton zbog kojeg će propustiti možda i najvažniji meč karijere. Gareth Bale bio je vrlo dobar, a njegovo pravo izdanje očekujmo tek u sljedećem meču. Već sutra nas očekuje prava ljepotica, finale prije finala kako ga mnogi nazvaše, sudar mojih Azzurra i Elfa. S nestrpljenjem očekujemo i taj duel, te novi spektakl. Živio fudbal, živio Euro!

Piše: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite