Na suđenju Draganu Marinkoviću svjedokinja o ubistvu muža i ranjavanju djeteta

Bosna i Hercegovina
Na suđenju Draganu Marinkoviću svjedokinja o ubistvu muža i ranjavanju djeteta
Na suđenju Draganu Marinkoviću za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na području općine Milići, svjedokinja optužbe izjavila je da su joj 11. maja 1992. u mjestu Žutica ubijeni suprug i komšija, a sin ranjen

Na suđenju Draganu Marinkoviću za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na području općine Milići, svjedokinja optužbe izjavila je da su joj 11. maja 1992. u mjestu Žutica ubijeni suprug i komšija, a sin ranjen.

Hajrija Alić kazala je da je njen suprug Azem sjedio s komšijom ispred kuće. Vidjela je maskiranu osobu - vojnika.

- To je sastavilo pucanje... On pada na mene, pada i komšija Omer. Vidim da su mrtvi. Vidim da sam sva krvava. Izvučem se… Čujem plač mog mlađeg sina od osam godina. Rekla sam da idem da vidim gdje je moje dijete (…) Tri vojnika su uperila puške u mene. Ja sam uzela mlađeg sina i rekla: "Ubijte mene, nemojte mi djecu". Mali je počeo plakati i rekao: "Brat je ranjen" - prisjetila se svjedokinja.

Dodala je da je ranjenom sinu Elmedinu maramom s glave stegnula nogu. Došli su vojnici, među kojima je, kako je kazala, prepoznala Dragana Marinkovića, koji je prolazio pored Azemovog tijela.

Po njenim riječima, Marinković je pitao: "Ko mi ubi Azema, najboljeg kolegu?" Ona je odgovorila da ne zna, na šta je on rekao: "Kako ne znaš, ubiše ga tvoje ustaše".

Alić je kazala da je Marinković naredio vojnicima da previju njeno ranjeno dijete, a da ga je odvezao S-1.

- Marinković Dragan se vratio i nosi kožnu jaknu, i baci je na mrtvog Azema - prisjetila se svjedokinja.

Ona je, kako je rekla, potom otišla u šumu, gdje je saznala da su ubijena još dva čovjeka.

Svjedokinja je pojasnila da su vojnici otišli u pravcu sela Dervente. Na pitanje predsjedavajućeg Sudskog vijeća Darka Samardžića, Alić je potvrdila da se tim pravcem prolazi pored kuće Rašida Jašarevića i Mehmedalije Ahmetovića.

Marinkovića optužnica tereti da je 11. maja 1992., kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) u Milićima, s nepoznatim vojnikom ubio Rašida Jašarevića i Mehmedaliju Ahmetovića.

Tužilaštvo BiH tereti Marinkovića da je učestvovao u širokom i sistematičnom napadu protiv nesrpskog civilnog stanovništva u periodu od aprila 1992. do kraja septembra iste godine.

Zaštićeni svjedok S-1 potvrdio je da je svojim vozilom odvezao ranjenog dječaka iz sela Žutica. Kako je rekao, prije toga je vidio grupu rezervista.

Svjedok Salko Buhić kazao je da je u šumi, od više ljudi, saznao da je Marinković previo ranjenog dječaka.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. juli, javlja BIRN.

(Fena)

Ne propustite