Lazar Prodanović za Novi.ba: Smatram da je ovaj popis šteta za Bosnu i Hercegovinu

Aktuelno
Lazar Prodanović za Novi.ba: Smatram da je ovaj popis šteta za Bosnu i Hercegovinu
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Lazar Prodanović kazao je u razgovoru za Novi.ba da je konačna objava rezultata popisa stanovništva obavljena u sjeni prethodnog neslaganja u načinu utvrđenja jedinstvene metodologije za objavu rezultata popisa stanovništva.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Lazar Prodanović (SNSD) kazao je u razgovoru za Novi.ba da je konačna objava rezultata popisa stanovništva obavljena u sjeni prethodnog neslaganja u načinu utvrđivanja jedinstvene metodologije za objavu rezultata popisa stanovništva.

"Smatram da je to šteta za Bosnu i Hercegovinu, što se unutar Centralnog popisnog biroa nije došlo do rješenja koje bi bilo prihvatljivo za sve", kazao je on.

"Bilo bi značajno da je konačan datum objave rezultata bio pomjeren za 30. decembar, kako je to bilo predlagano, a da se za to vrijeme utvrdila jedinstvena metodologija. Odnosno sada imamo situaciju da Republika Srpska ne priznaje rezultate popisa stanovništva", naveo je on. 

Dodao je da su na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u tom smislu iznijeti jasni stavovi.  

"Imamo također situaciju da je odgođena hitna sjednica Predstavničkog doma, gdje prijedlozi poslanika iz Republike Srpske vezani za ovo pitanje nisu prihvaćeni. Čak je i predsjednik SDS-a Mladen Bosić uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti odluke direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH", kazao je Prodanović za Novi.ba.

On smatra da sumnje koje su se pokazale, praviće probleme ukupnoj interpretaciji ovih rezultata u Bosni i Hercegovini.

Ne propustite