MANK - kreativan i jedinstven brend

Praktična žena
MANK - kreativan i jedinstven brend
Modni brend MANK je nešto potpuno neobično i unikatno na bh. modnoj sceni. Dvije sestre, Martina i Nikola su osnovale MANK, a za novi.ba pričaju o svom putu ka uspjehu. Rad MANK-a možete pratiti na njihovoj Facebook stranici.

Modni brend MANK je nešto potpuno neobično i unikatno na bh. modnoj sceni. Dvije sestre, Martina i Nikolina su osnovale MANK, a za novi.ba pričaju o svom putu ka uspjehu. Rad MANK-a možete pratiti na njihovoj Facebook stranici.

1. Kako je izgledao početak MANK-a?

Ideja o MANK-u nastala je 2014 godine i taj početak je jako zanimljiv; stvaranje vizije, istraživanje BiH tržišta, skupljanje ideja, stvaranje tima I slično. Međutim, sama realizacija je puno teža I definitivno iza otvaranja jednog  dućana stoji jako puno rada, truda i vrijednih ljudi. Od  ideje do realizacije MANK projekta  trebalo nam je 2 godine. Tokom tog perioda smo  mnogo naučili te stvorili prelijep dućan u Mostarskoj ulici Splitska 80 ispunjen komadima za žene koje su nam već dale do znanja da se naš trud isplatio. Od samog početka imamo par imperativa koji prate naš rad, a to su izbor tkanina isključivo vrhunske kvalitete, jednostavan i profinjen dizajn te autentičnost.

mank-7

2. Odakle ime MANK?

Martina & Nikolina, sestre koje su osnovale MANK. Jako (ne)kreativno.

3. U kojim gradovima radite?

Za sada radimo samo u Mostaru mada se u budućnosti vidimo u više gradova BiH te i van granica. 

mank-5

4. Odakle inspiracija za dizajne?

Inspiracija su nam uvijek profinjene dame neovisno o njihovim godinama i nacijama, koje cijene jednostavan, ali autentičan dizajn. Međutim, naše dizajnerice lako pronalaze inspiraciju u svemu te nije neobično čuti nakon gledanja u nebo: “Ej, imam ideju!”

5. Recite nam nešto o novoj kolekciji?

Svaki MANK komad dizajniramo, proizvodimo i prodajemo u Mostaru. Jedino su materijali uvozni.  Koristimo isključivo materijale visoke kvalitete; svila, pamuk, lan i slično. Tako u našoj kolekciji možete pronaći svilene košulje, suknje i haljine od prirodnih materijala, profinjena odijela te jako praktične bodije. Naravno pazimo i na Mostarske ljetne vrućine te kolekciju nadopunjavamo ljetnim haljinama od laganih materijala te boja koje ljeto najviše voli.

mank-1

6. Sa kojim dizajnerima ste surađivali? S kim bi voljeli surađivati?

Do sada smo radili samo sa Aidom Krehić te Ivanom Kolobara  sa područja BiH. Planiramo proširiti suradnju kako sa našim tako i sa stranim dizajnerima. Trenutačno smo u kontaktu sa jednom bečkom dizajnericom koja se zaljubila u MANK. Od naših dizajnera nas oduševljava Marijeta Ferri te bi s njom voljeli ostvariti suradnju. 

7. Šta mislite o bh modnoj sceni generalno govoreći? Da li je teško raditi ovdje?

BiH ima i talenat i kvalitetu, budući da se komadi mnogih svjetskih brendova rade kod nas. Ali nam je najveći problem što etiketa “made in BiH” na domaćim brendovima još uvijek nije tako glamurozna kao na stranim. Mislim da će trebati vremena da ljudi shvate da je domaće u modi. Ali jako smo optimistični. Smatramo da je svako tržište izazovno, pogotovo u dinamičnoj modnoj industriji, pa tako i naše.

mank-4

8. Koji su planovi za budućnost?

Pored toga što smo već počeli raditi na kolekciji jesen/zima, planiramo suradnju sa različitim mladim dizajnerima iz BiH te regiona. Bitno je naglasiti da je temelj svake naše suradnje uvjerenje da jednostavnost i kvaliteta stvaraju profinjenost. Stoga sa sigurnošću možemo reći da nam je cilj ostati dosljedni našim uvjerenjima te raditi na promociji našeg brenda. 

 

Ne propustite