Počinje evropska avantura: Koliko zapravo mogu bh. klubovi?!

Fudbal
Počinje evropska avantura: Koliko zapravo mogu bh. klubovi?!
Bh. klubovi započet će danas svoje evropske avanture. Na teren će fudbaleri viceprvaka BiH, tuzlanske Slobode, zatim osvajača Kupa BiH Radnika iz Bijeljine i Širokog Brijega.

Bh. klubovi započet će danas svoje evropske avanture. Na teren će fudbaleri viceprvaka BiH, tuzlanske Slobode, zatim osvajača Kupa BiH Radnika iz Bijeljine i Širokog Brijega.

Sloboda će od 18:00 sati dočekati izraelski Beitar u utakmici 1. pretkola Evropske lige na "Bilinom polju" u Zenici. Sigurno je da se u redovima Tuzlaka s nestrpljenjem očekuje prvi izlazak u Evropu još nakon 2004. i nastupa u Intertoto kupu.

Sastav Husrefa Musemića u znatno izmijenjenom sastavu u odnosu na prošlu sezonu dočekuje ove mečeve, te ćemo pravu snagu Slobode vidjeti tek večeras.

Dokaz tome su i pripremne mečeve, gdje su itekako oscilirali. Naime, savladan je prvak Slovenije, ekipa Olimpije s 2:0, dok su pretrpljeni porazi od zagrebačke Lokomotive (0:2) i Domžala (1:6).

"Radi se o veoma jakoj ekipi, puno jačoj nego što smo mislili, ali moramo tražiti svoje prilike u naredne dvije utakmice. Analizirali smo njihovu igru i pokušati ćemo da se postavimo kao ravnopravan protivnik, iako imamo administrativnih problema oko angažmana igrača, ali i nekoliko iznenadnih povreda igrača na koje smo računali za prvu utakmicu. Ne smijemo dozvoliti da nas iznenade na našem terenu, a u gostima ćemo vidjeti kako ćemo odigrati. Cilj nam je ostvariti povoljan rezultat u prvoj utakmici zbog naše ekipe i bh. fudbala", kazao je trener Slobode Husref Musemić uoči ovog duela.

On za meč s Beitarom neće na raspolaganju imati Harisa Mehmedagića i Asima Zeca zbog povreda, dok Aleksandar Lazevski nije dobio radnu dozvolu.

"Ne želim tražiti alibi i sigurno je da se nećemo predati", dodao je Musemić.

Evropsku avanturu osvajač Kupa naše zemlje Radnik iz Bijeljine započet će na stadionu Beroe u Staroj Zagori gdje će odigrati prvu utakmicu pretkola Evropske lige.

Voljom žrijeba u Nyonu odlučeno je da će protivnik Radnika u prvom pretkolu biti trećeplasirani bugarski klub Beroe. Samo dva dana uoči susreta trener Slavko Petrović ostao je bez Ivana Jakovljevića.

Ovaj defanzivac zadobio je povredu koljena prilikom priprema za ovu utakmicu i nije s ekspedicijom kluba otputovao na put u Bugarsku. Njegovo mjesto u zadnjoj liniji trebao bi zauzeti Mladen Zeljković. Beroe i Radnik će odmjeriti snage s početkom u 19:30 sati.

"Domaćin je kvalitetniji od nas, ali se nadam da možemo ostvariti povoljan rezultat. Za nas bi dobar bio i remi s postignutim golom. Podsjećam, nismo bili favoriti ni u finalu Kupa protiv Slobode, pa smo slavili. Zašto sada iz ovog dvomeča ne bismo izašli kao pobjednici", poručio je trener Bijeljinaca Slavko Petrović.

"Oni će od starta krenuti silovito, siguran sam. Tu je možda i naša šansa da kontranapadom ugrozimo njihov gol. Najvažnije je da ostanemo maksimalno koncentrisani svih 90 minuta", dodao je.

Revanš je na programu u četvrtak, 7. jula, na Gradskom stadionu u Banjoj Luci (18 sati).

Najlakši zadatak trebao bi imati Široki Brijeg, koji se nakon godine pauze vraća na evropsku scenu. Na "Pecari" će od 19:00 sati ugostiti maltešku Birkirkaru.

"Kvalitetniji smo protivnik, igramo pred svojim navijačima na svom stadionu, svjesni smo mogućnosti i kvaliteta, pa na koncu sve to želimo pretočiti u kvalitetnu igru, te pobjedu za miran revanš, što je u ovom trenutku naša jedina želja", rekao je na jučerašnjoj konferenciji za medije trener Slaven Musa.

Iskusni Jure Ivanković napomenuo je da nakon svega tri sedmice priprema ekipa još nije u najboljoj formi, te da je Evropsko prvenstvo u Francuskoj najbolji pokazatelj da se iznenađenja događaju.

Sigurno da je naš predstavnik favorit u ovom dvomeču i svi očekujemo da u drugom pretkolu zaigra protiv boljeg iz duela Infonet - Hearts.

Utakmicu na širokobriješkom stadionu sudit će 28-godišnji Švicarac Sandro Schaerer, a direktan prijenos moguće je pogledati na klupskoj televiziji NKŠB TV.

Piše: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite