Kako je Darko Mrđa govorio o zločinu na Korićanskim stijenama

Aktuelno
Kako je Darko Mrđa govorio o zločinu na Korićanskim stijenama
Haški Tribunal danas će izreći presudu bivšim policijskim zvaničnicima Republike Srpske Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu

Haški Tribunal danas će izreći presudu bivšim policijskim zvaničnicima Republike Srpske Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu.

Prvostepenom presudom iz marta 2013. godine Stanišić i Župljanin su dobili po 22 godine zatvora, a proglašeni su krivima za progon, ubistva i mučenje.

Među najtežim zločinima su ubistva više od 200 muslimanskih zarobljenika na Korićanskim stijenama na planini Vlašić u avgustu 1992. godine, a za ove zločine je dosad odgovarao Darko Mrđa.

Darko Mrđa je tokom 1992. godine bio pripadnik tzv. "interventnog voda", specijalne policijske jedinice bosanskih Srba u gradu Prijedoru u sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini.

Zajedno sa drugim pripadnicima interventnog voda, lično je učestvovao u izvođenju, čuvanju, sprovođenju, streljanju i ubistvu više od 200 nenaoružanih muškaraca na Korićanskim stijenama 21. avgusta 1992.

Samo 12 muškaraca je preživjelo taj pokolj. Složio se da će surađivati s Tužilaštvom, a njegovo izjašnjavanje o krivici je pomoglo da se utvrdi istina o zločinima počinjenim nad nesrbima.

Osuđen je na 17 godina zatvora.

Pogledajte šta je Darko Mrđa rekao o nalogodavcima zločina, aludirajući na Stanišića i Župljanina.

Ne propustite