Kako smo ispali sa EURA

Bosna i Hercegovina
 Kako smo ispali sa EURA
Da nesreća nikad ne dolazi sama pokazali su nam večeras španski fudbaleri. Nakon nedjeljnih neuspjelih izbora, kojima se samo pogoršala politička situacija u Španiji, i oni su večeras razočarali svoju naciju. Porazom od Italije okončali su svoje učešće na Euru 2016...

Da nesreća nikad ne dolazi sama pokazali su nam večeras španski fudbaleri.  Nakon nedjeljnih neuspjelih izbora, kojima se samo pogoršala politička situacija u Španiji, i oni su večeras razočarali svoju naciju. Porazom od Italije okončali su svoje učešće na Euru 2016. 

Za razliku od prošlog teksta koji sam pisala o španskoj reprezentaciji kada je samo nas nekolicina gledala utakmicu zajedno, sada je grupa bila puno veća. Španska ambasada je organizovala zajedničko gledanje utakmice u Maloj pivnici u Sarajevu, a i sam ambasador je bio tu. Dekoracija je bila prilagođena gledanju Eura a mi smo se skupili oko španske zastave i skoro svi su imali neki odjevni predmet sa simbolima Furije. Vrijeme prije utakmice proveli smo komentarišući izbore, katastrofalne rezultate, neki su se pravili pametni sa riječima da je ovo očekivano, a drugi su bili razočarani. Priča o politici se nastavila tokom većeg dijela prvog poluvremena, tj. sve do 33 minute kada je Chiellini postigao pogodak i sve nas trznuo. Očigledno je bilo da je Španija ušla u ovaj meč nesigurno ( vjerovatno zbog poraza od Hrvatske) i da je Italija puno više motivisana. Vjerovali su da će lako savladati Špance, a samo nas je raspoloženi De Gea spasio da na pauzu ne odemo sa više primljenih golova. 

Na pauzi smo proslavili rođendan jedne uposlenice španske ambasade u Sarajevu. Uz tortu, svijećice i rođendansku pjesmu petnaest minuta je brzo prošlo. 

U drugom poluvremenu Španija je pokušavala izjednačiti ali su neumorni Italijani nastavili sa svojom taktikom. Del Bosque je izmjenama pokušao oživiti igru svoje ekipe ali bezuspješno. Kraj nade je uslijedio nakon Pelleovog gola. Italijani su uradili ono u čemu su najbolji ¬– kontranapad. Nakon ovog poraza očigledno je da će smjena generacija koja je već počela biti veoma bolan i dugotrajan proces. Eliminacijom sa Eura počinje kraj najslavnije ere ovog tima koji je bio pun fudbalski legendi… Vjeru u dobar fudbal vratio nam je kasnije te večeri Island pobjedom protiv Engleske. 

Glasine među Špancima u Maloj Pivnici su bile da su igrači bili umorni i nemotivisani zbog trenutne političke krize koja je koluminirala lošim rezultatom nedjeljnih općih izbora koji su održani u Španiji...

alba-ilustracija

Ne propustite