Predsjedništvo BiH danas neće razmatrati SSP

Bosna i Hercegovina
Predsjedništvo BiH danas neće razmatrati SSP
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas su trebali razmatrati, kao prvu tačku dnevnog reda, Izvještaj o pregovorima radi zaključivanja Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Europskom unijom...

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas su trebali, kao prvu tačku dnevnog reda,  Izvještaj o pregovorima radi zaključivanja Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH s Europskom unijom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je kako može sa Draganom Čovićem preglasati Mladena Ivanića u vezi s usvajanjem adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali da to nema namjeru uraditi.

"Danas neće biti pomaka i mi u Predsjedništvu BiH nećemo preglasati Mladena Ivanića. Ja se nadam da jedna blokada i kriza BiH koju ćemo očigledno imati neće potrajati duže od lokalnih izbora", kazao je Izetbegović.

Prethodno su predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović istakli da rad kolektivnog šefa države nije u blokadi te kako će pitanja u vezi sa sa ispunjavanjem tehničkih uslova SSP-a do 13. jula što je krajnji rok biti riješena. 

Podsjećamo, problemi oko adaptacije SSP-a pojavili su se nakon što je Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva osporio prihvatanje tog dokumenta u Predsjedništvu BiH prije nego što se Vlada Republike Srpske i zvanično izjasni o njemu.

Inače, posljednji stav iz manjeg bh entiteta je da Republika Srpska ne može pristati na adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju jer nanosi ogromne štete prerađivačkoj i prehrambenoj industriji te poljoprivrednoj proizvodnji.

Na dnevnom redu sjednice Predsjedništva BiH je i Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, te Prijedlog odluke o prihvaćanju povećanja kvote BiH u Međunarodnom monetarnom fondu.

Svoj stav trebali bi dati i na nominaciju arhitektonske cjeline Blagaja i mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu za pojačanu zaštitu kulturnih dobara u slučaju oružanih sukoba.

Ne propustite