Bakira Hasečić za Novi.ba: Danas upućujemo vapaj svim političarima

Bosna i Hercegovina
Bakira Hasečić za Novi.ba: Danas upućujemo vapaj svim političarima
Za zločin “živa lomača” pravosnažnom presudom u Haškom tribunalu osuđeni su Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora...

Danas se obilježava 24. godišnjica zločina na Bikavcu u Višegradu, kada je 1992. godine više od 70 višegradskih Bošnjaka zatvoreno u kuću Mehe Aljića u naselju Bikavac i spaljeno.

Jedina preživjela je Zehra Turjačanin.

Obilježavanju zločina će, između ostalih, prisustvovati članovi porodica živo spaljenih i članovi Udruženja “Žena-žrtva rata”.

"Prvo će u Carevoj džamiji u Višegradu biti proučen tevhid. Nakon toga krenut ćemo prema Bikavcu s transparetnima i porukama da se ovako nešto – živa lomača- nikome ne ponovi kao što je u Višegradu. Na stratišu, ispred kuće Mehe Aljića odat ćemo počast živo zapaljenim sugrađanima, položiti cvijeće i proučiti dove i Fatihu – kazala je predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” Bakira Hasečić.

Istakla je da "transparentima i mirnom šetnjom žele poslati poruku sugrađanima, da im proradi savjest da kažu gdje su kosti s ovog stratišta”.

Dosad su pronađene samo dvije kosti koje još uvijek nisu identifikovane, a kosti ostali žrtava još uvijek nisu pronađene.

"Činjenica da kosti nikad nisu pronađene pokazuju da je ovo bio planiran zločin, a naš dolazak danas će biti vapaj prema političarima, Predsjedništvu BiH, Tužilaštvu i čitavoj javnosti da je vrijeme da se zločin u Bikavcu konačno riješi, da se pronađu kosti žrtava i podari im se konačni smiraj", izjavila je Hasečić za naš portal.

Milorad Dodik danas će u Višegradu dodijeliti Orden zastave Republike Srpske sa srebrnim vijencem doskorašnjem predsjedniku Urugvaja Joseu Mujici.

"Ovo je klasično ismijavanje žrtava od strane Dodika koji nastavlja sa politikom koja je i dovela do živih lomača. Dodik bi trebao dovesti Mujicu na sva stratišta i reći mu šta su zločinci počinili u Višegradu. Umjesto ordena trebali bi da ostave vijence žalosti i poklone se žrtvama", zaključuje Hasečić.

Podsjećamo, živa lomača Bikavac je druga živa lomača u Višegradu. Prva živa lomača se desila 14. juna 1992. godine u Pionirskoj ulici u Višegradu. Tada je također više od 70 višegradskih Bošnjaka zatvoreno u kuću Sumbule Zebe (kćerke Adema Omeragića), a kuća je potom zapaljena. Najmlađa žrtva imala je samo dva dana.

Za zločin “živa lomača” pravosnažnom presudom u Haškom tribunalu osuđeni su Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora.

Ne propustite