Elf i Crveni đavoli potvrdili klasu, Tricolori se provukli i mogu daleko

Fudbal
Elf i Crveni đavoli potvrdili klasu, Tricolori se provukli i mogu daleko
Tricolori i dalje ne briljiraju, ali su u četvrtfinalu. Irci su već na startu šokirali domaće navijače, kada je Brady s bijele tačke savladao Llorisa.

Tricolori i dalje ne briljiraju, ali su u četvrtfinalu. Irci su već na startu šokirali domaće navijače, kada je Brady s bijele tačke savladao Llorisa. Prethodno je prekršaj napravio Paul Pogba, koji nikako da zablista na ovom prvenstvu. Do kraja poluvremena gledali smo anemičnu Francusku, koja je mogla biti i sretna rezultatom na poluvremenu. Sve što su uradili bila je prilika Payeta u sudijskoj nadoknadi, čiji pokušaj su borbeni Irci sjajno izblokirali. 

Deschamps je na odmoru vidio da je vrag odnio šalu, te je Kantea zamijenio mladi Coman. Igra je tada bila mnogo tečnija, a izjednačenje je stiglo u 58. minuti. Griezmann je sjajno ispratio odličan centaršut Sagne, te bacio u trans publiku. Strasti na tribinama nisu se ni stišale, a domaći su poveli. Ovog puta velike zasluge za gol pripadaju Giroudu, koji je sjajno ostavio loptu za strijelca prvog pogotka. Napadač Atletica u maniru rasnih strijelaca pogodio je za 2:1, što se na kraju ispostavilo i kao konačan rezultat. 

Stvari Francuzima dodatno je olakšao Duffy, koji je zaradio direktan crveni karton 25 minuta do kraja. U nastavku je Gignac uzdrmao prečku, te su Tricolori rutinski sačuvali prednost. Galski pijetlovi, ponavljam, ne briljiraju, ali sam siguran da mogu do finala. Posao u četvrtfinalu će im biti otežan, jer neće imati na raspolaganju Ramija i Kantea. Dva važna igrača u ovoj postavci, ali siguran sam da mogu i to prevazići. Ova ekipa me neodoljivo podsjeća na onu iz 1998., a današnji meč na onaj s Paragvajcima. Tada im se sve otvorilo, a i sada bi slično moglo se dogoditi.

Njemačka je u drugom današnjem susretu opravdala status izrazitog favorita i s laganih 3:0 isprašila Slovake. Uz sve to, Ozil je propustio realizovati i penal. Elf kako takmičenje odmiče igra sve bolje, te ćemo u četvrtfinalu gledati pravi spektakl – duel s boljim iz meča Italija – Španija. Mnogi su smatrali da ova Njemačka ne može daleko, ali Gomez i društvo danas su razuvjerili „nevjerne Tome“. Joachim Löw može biti presretan jer na okupu ima strašan tim. Nekoliko veterana, prekaljenih boraca i nove mlade snage. Odličan miks igrača, definitivno.

Julian Draxler je odličan igrač, to znam već odavno, ali danas me naročito oduševio. S lakoćom se poigravao sa Slovacima, te odigrao na zavidnom nivou. To je krunisao i lijepim pogotkom na kraju, a prethodno su pogađali Boateng i Gomez. Napadač Fiorentine danas je sustigao legendarnog Klinsmanna, postigavši peti pogodak na evropskim prvenstvima. 
Rutinski su dalje prošli, očekivano, i Belgijanci. Izuzetno jaka selekcija, bar na papiru, bila je dominantna protiv solidnih Mađara. Na kraju smo vidjeli i najuvjerljiviji trijumf u Francuskoj.

Konačnih 4:0 baš i ne odslikava realno stanje na terenu. Već nakon 10 minuta bilo je 1:0. De Bruyne je majstorski ubacio loptu u šesnaesterac, gdje se najbolje snašao Tottenhamov Alderweireld i pogodio glavom. Do kraja poluvremena gledali smo potpunu dominaciju Crvenih đavola, ali bez rezultata. Sjajan je bio veteran Gabor Kiraly.

U nastavku, očekivano, Mađari su zaigrali otvorenije. Po njihovu žalost nisu uspjeli to i materijalizovati, ali su ih nemilosrdno kaznili protivnici. Eden Hazard je odigrao najbolji meč na šampionatu, te je s golom i asistencijom osigurao miran finiš svojoj selekciji. Sve je začinio pogotkom i rezervista Carassco u sudijskoj nadoknadi. To znači da ćemo u narednoj rundi gledati dvoboj Belgije i Velsa, nama itekako dobro poznatih protivnika. Sigurno da je Wilmotsova četa i ovdje favorit, ali Balea i društvo ne smijemo tek tako otpisati.

Već sutra nas očekuju dva veoma zanimljiva duela, a s nestrpljenjem očekujem, kao i većina, duel Azzurra i Furije.

Piše: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite