Dijeta čuvenog doktora Oza: Za 14 dana 7 kilograma manje bez gladovanja! (RECEPT)

Zdrav život
 Dijeta čuvenog doktora Oza: Za 14 dana 7 kilograma manje bez gladovanja! (RECEPT)
Njegov plan dvonedjeljne ishrane je mudra odluka koja će vas ne samo proljepšati, nego će vam i poboljšati zdravlje.

Njegov plan dvonedjeljne ishrane je mudra odluka koja će vas ne samo proljepšati, nego će vam i poboljšati zdravlje.
  

Slavni ljekar Mehmet Oz osmislio je dvonedeljni plan koji bi, određenim svakodnevnim jelovnikom i pažljivijim odabirom hrane, trebalo da osigura skidanje i do sedam kilograma bez mnogo muke. Njegov plan dvonedjeljne ishrane je mudra odluka koja će vas ne samo proljepšati, nego će vam i poboljšati zdravlje. Obiluje vlaknima i sadrži dovoljno proteina te namirnice niskog glikemijskog indeksa koje se vare sporo, a to znači da tokom te dvije nedjelje nećete gladovati.

Najvažnije je da zasnivate ishranu na namirnicama niskog glikemijskog indeksa i malim porcijama proteina, jer će to da vam pomogne da odolite ugljenim hidratima za kojima možda žudite, a koji vas goje i ne mogu da utole vašu glad.

Da pomisao na drukčiji režim ishrane bude još primamljiviji, obroci lako mogu da se pripremaju unaprijed pa ne morate da provodite sate i sate u kuhinji kako biste pripremili jedan obrok za svoju porodicu, a drugi, dijetalni, za sebe.


Za početak prvog dana dijete doktor Oz savjetuje čašu tople vode sa sokom pola limuna. To je navika koju je najbolje usvojiti što prije i zadržati i kad prestanete s dijetnim režimom ishrane jer budi metabolizam ujutro. Nakon tople limunade, vrijeme je da pripremite doručak. Idealan dijetalni doručak je smuti koji će vam dati dovoljno vitamina, vlakana i minerala za početak dana,prenosi 24sata.hr.

Tokom dana, između obroka, pijte zeleni čaj. Pojedite 170 grama proteina dnevno, a najbolje je da to bude piletina, ćuretina ili riba. Možete cijelu porciju da pojedete za ručak ili da je podijelite na dva dijela, pa da pola pojedete za ručak, a drugu polovinu za večeru.

Zaboravite na ugljene hidrate, osim na smeđi pirinač koji možete da pojedete pola šoljice na dan. Što se masnoća tiče, neka vam dovoljni budu maslinovo ulje i avokado. Najbolje je i da na dvije nedjelje prestanete da kupujete mliječne proizvode, osim grčkog jogurta s dva odsto mliječne masti, koji možete da pojedete šoljicu dnevno.


Koje ćete povrće da jedete tokom dana za ručak i večeru odaberite sami sa liste dopuštenog povrća. Osim toga, unaprijed pripremite veću količinu detoksikacijske supe koju možete uvijek da pojedete kad nemate ništa drugo. A između obroka grickajte kisele krastavce, humus, namaz od leblebija i orašaste plodove.

Dok ste na dijeti, smijete da jedete sve niskoglikemijske namirnice koje želite. Ne samo da će vas zasititi, nego će vam pomoći i da izgore masne naslage, jer kad zamenite skrob i šećer niskoglikemijskim namirnicama, vaše tijelo može početo da troši zalihe masti.

A dok slijedite uputstva dr Oza, ne koristite vještačke zaslađivače ni bijeli šećer. Oduprite se nagovoru prijatelja, pa dok oni piju alkoholna pića, vi popijte vodu, sok ili zeleni čaj. I kafu zaboravite neko vrijeme i zamijenite je zelenim čajem. Ne pretjerujte s vježbanjem i suzdržite se od jela između 20 sati uveče i 8 sati ujutro.

 

 

Smuti za doručak

Sastojci: 2 kašike pirinčanog proteina u prahu, 2 kašike mljevenog lana, 1/2 šoljice zamrznutog bobičastog voća, 1/2 banane, šoljica bademovog mlijeka s ukusom vanile bez šećera.

Postupak: Sve sastojke miješajte u blenderu dok ne dobijete jednoličnu, glatku smjesu.

Povrće niskog glikemijskog indeksa

Ne treba se ustručavati artičoka, špargli, mladica bambusa, klica pasulja, brokolija, prokelja, karfiola, celera, krstavaca, patlidžana, praziluka, sočiva, pasulja, zelenog povrća (kelj, blitva), pečuraka, luka, paprika, rotkvica, tikve, paradajza, tikvica, zelja, repe, mahuna, graška šećerca, blitve, potočarke i zelenih salata (endivija, iceberg, rimska, spanać, rukola, radič), napominje dr Oz.


Lista za kupovinu

Požurite u prodavnicu i kupite odmah: pirinčani protein u prahu (28 kašika), 1 3/4 šoljice mljevenih lanenih sjemenki, 3 1/2 šoljica smeđeg pirinča, boca maslinova ulja, sirće balzamiko, zeleni čaj, morsku so, sodu bikarbonu. A svake nedjelje kupite još: 4 limuna, 4 banane, pakovanje smrtnutog bobičastog voća, 2 pakovanja nezaslađenog bademovog mleka s ukusom vanile, 4 avokada, 7 šoljica grčkog jogurta s dva odsto masti, kilogram piletine, ćuretine ili ribe.

Supa od povrća

Sastojci: luk, 2 šargarepe, šoljica tikve, šoljica korenastog povrća,  2 stabljike celera, 1/2 šoljice zelja, komad svježeg đumbira, 2 čena bijelog luka, morska so

Postupak: Sve stavite u posudu i sipajte vode toliko da prekrije sve sastojke, pa stavite da se kuha. Kad provrije, stišajte vatru i kuhajte pokriveno oko sat vremena ili više, da dobijete puniji ukus. Ohladite, procijedite i ostavite u veliku staklenu posudu u frižideru. Povrće iz supe bacite. Dobićete oko 8 šolja supe. Lagano zagrijte i pijte od dva do tri puta dnevno po šolju.

Namirnice za supu za dvije nedjelje: 4 velika luka, 4 šolje tikve, 2 šolje zelja, 8 čena bijelog luka, 4 šolje korenastog povrća, 8 šolja zelenog povrća, 8 šargarepa, 8 stabljika celera, đumbir u prahu, morska so


Svake večeri kupka - podstaći će izbacivanje toksina

Ljudi koji su isprobali brzinsku dijetu dr Oza kažu da im je najdraži deo plana večernja opuštajuća kupka koja se priprema tako da se u kadu tople vode dodaju dvije šoljice morske soli i šoljica sode bikarbone. Osim što djeluje opuštajuće, ova kupka podstiče izbacivanje toksina iz organizma, tvrdi slavni ljekar.

Birajte hranu s negativnim kalorijama

Iskoristite moć sezonskog povrća, a ako ste ljubitelj paradajza, stižu dobre vijesti - iako plod srednje veličine ima 22 kalorije, crveni plodovi se nazivaju namirnicom s negativnim kalorijama. To znači da dok ih jedete istovremeno sagorijevate više energije nego što unosite u organizam. Tu odliku imaju i celer, krastavac i peršun.

Masti lakše nestaju uz čašu vode s limunom

Ispijanje mlake čaše vode sa sokom jednog limuna preporučuje se ujutro natašte jer će da podstakne rad sistema za varenje. Takođe, kako limun sadrži obilje vitamina C, ovaj napitak ima i detoksikacijski efekat, pa omogućuje jetri da tijelo oslobodi nakupljenih toksina. Napitak se preporučuje da pijete tokom virusnih infekcija za podizanje imuniteta.

Ne propustite